14:04 17.08.2018

Київ закликав Варшаву припинити кримінальне переслідування історика Купріяновича

3 хв читати
Київ закликав Варшаву припинити кримінальне переслідування історика Купріяновича

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар під час зустрічі з послом Польщі в Україні Яном Пєклом і колегами обговорили шляхи вирішення актуальних питань українсько-польських відносин.

"Закликав припинити кримінальне переслідування історика Григорія Купріяновича, голови Українського товариства в Любліні", - додав В.Боднар у своєму акаунті в Twitter у п'ятницю.

Як повідомляє інтернет-видання "Європейська правда", Окружна прокуратура в м. Замостя Люблінського воєводства розпочала розслідування висловлювань Г.Купріяновича, які він зробив під час пам'ятних заходів у Сагрині (Sahryń, Польща), присвячених вшануванню українців, убитих там польським збройним підпіллям у 1944 році.

Йдеться про статтю Кримінального кодексу щодо публічної образи польського народу або Республіки Польща, за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі до трьох років.

Офіційні обвинувачення Г.Купріяновичу наразі не пред'явлено.

У замітці зазначено, що до прокуратури у справі про висловлювання Г.Купріяновича звернувся люблінський воєвода Пшемислав Чарнек, який вважає, що голова Українського товариства під час свого виступу порівняв події в Сагрині 1944 року з подіями на Волині в 1943 році і, як сказав П.Чарнек, "порівняв 130 тис. жертв геноциду з кількома сотнями цивільних українців, котрі загинули в Сагрині 10 березня 1944 року".

На думку воєводи, пам'ятні заходи в Сагрині, організовані того самого дня, коли відзначали 75-ті роковини подій на Волині, були "однією великою провокацією".

У свою чергу Г.Купріянович сказав: "Рішення прокурора почати розслідування здається абсолютно ірраціональним і навіть гротескним. На жаль, наслідки всіх цих заходів уже видно. Це, з одного боку, збільшення антиукраїнських настроїв у певних колах, з іншого - зростання занепокоєння і побоювань української православної громади в нашому регіоні".

Село Сагринь у Люблінському воєводстві відоме акцією Армії Крайової та Батальйонів хлопських 10 березня 1944 року проти жителів сіл з українським населенням, пов'язаним з ОУН (б) і УПА. За даними українських дослідників, під час різанини в Сагрині поляки вбили і замучили від 800 до 1240 жителів, зокрема понад 100 дітей. На сагриньському кладовищі споруджено пам'ятник, на якому висічено прізвища 660 українців, яких вдалося встановити.

8 липня 2018 року президент України Петро Порошенко відвідав с. Сагринь, де взяв участь у церемонії відкриття меморіалу пам'яті українцям, загиблим під час етнічних чисток у часи Другої світової війни.

Там же П.Порошенко закликав українців і поляків до взаємного пробачення в контексті подій Другої світової війни. "Перед пам'яттю безневинних жертв Сагрині я закликаю всіх вас - українців і поляків - до християнського пробачення. Саме до взаємного пробачення, а не до помсти закликають нас із небес усі безневинні жертви братовбивчих конфліктів між нашими народами", - заявив він.

Президент наголосив, що українці глибоко шанують пам'ять поляків, які стали жертвами трагічних подій в Україні, зокрема на Волині в 1943-1944 рр. "Ми рішуче засуджуємо грубість і насильство і сьогоднішнього дня, і минулого, і закликаємо наші нинішні та майбутні покоління і українців, і поляків не допустити подібної трагедії", - сказав він.

За словами П.Порошенка, будь-яке протистояння між Україною та Польщею послаблює і одну, і іншу держави.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА