13:00 18.08.2018

Колишні глави та співробітники розвідслужб США засудили рішення Трампа про відкликання доступу Бреннана до секретної інформації

2 хв читати
Колишні глави та співробітники розвідслужб США засудили рішення Трампа про відкликання доступу Бреннана до секретної інформації

Близько 60 колишніх співробітників Центрального розвідувального управління США та інших американських спецслужб засудили рішення президента США Дональда Трампа відкликати доступ до секретних документів у екс-глави ЦРУ Джона Бреннана, повідомляє Сі-Ен-Ен.

"Дії президента щодо Джона Бреннана та погрози аналогічних дій на адресу інших колишніх високопосадовців не мають нічого спільного з тим, кому слід, а кому не слід мати доступ до секретних документів, але це схоже на спробу задушити свободу слова", – йдеться в листі, підписаному колишніми директорами ЦРУ – Робертом Гейтсом, Джорджем Тенетом, Портером Госсом, Леоном Панеттою, Девідом Петреусом.

Крім них заяву підписали десятки колишніх співробітників американської розвідки.

"Ми ніколи не бачили раніше, щоб допуск або відкликання до секретних документів використовувався як політичний інструмент, як це відбувається наразі", – наголошується в ньому.

Напередодні газета "Вашингтон пост" писала, що Д.Трамп має намір відкликати допуск до секретної інформації у деяких американських офіційних осіб, які або були пов'язані з розслідуванням "російської справи", або критикували роботу глави держави.

Цього тижня глава держави прийняв рішення відкликати допуск Дж.Бреннана до секретної інформації, заявивши, що екс-директор ЦРУ "поставив під питання свою об'єктивність і репутацію". Д.Трамп також звинуватив Дж.Бреннана в тому, що той "висував необґрунтовані, жахливі звинувачення".

У заяві американського лідера йшлося також, що він розглядає можливість позбавлення доступу до секретних даних і інших колишніх керівників розвідслужб, зокрема екс-глав ФБР, нацрозвідки і АНБ: Джеймса Комі, Джеймса Клеппера і Майкла Хейдена, а також екс-заступника глави ФБР Ендрю Маккейба.

Деякі з цих людей справді відіграли роль у розслідуванні можливого втручання РФ в американські вибори 2016 року. Так, Дж.Клеппер і Дж.Бреннан до інавгурації Д.Трампа інформували його про перебіг розслідування. Дж.Комі і його заступник Е.Маккейб займалися цією тематикою до звільнення – вже після обрання нинішнього президента.

Дж.Бреннан назвав рішення про позбавлення його доступу до секретної інформації політично мотивованим зловживанням владою і способом помститися за критику на адресу адміністрації США.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА