21:04 21.08.2018

Учасники переговорів ЄС і Великої Британії щодо Brexit заявляють про свою рішучість дійти згоди

3 хв читати
Учасники переговорів ЄС і Великої Британії щодо Brexit заявляють про свою рішучість дійти згоди

Brexit матиме незліченні людські, соціальні, економічні, фінансові, технічні, юридичні наслідки, заявив координатор з боку Євросоюзу на переговорах про вихід Великої Британії з ЄС Мішель Барньє.

"Я навіть говорив, що багато хто недооцінили цих наслідків. Очевидно, що найдорожча форма Brexit - це вихід без угоди. Ми не хочемо такої опції. Ми не працюємо для такої опції", - сказав М.Барньє у вівторок на прес-конференції в Брюсселі після чергового раунду переговорів зі своїм британським колегою Домініком Раабом.

"Ми працюємо, щоб побудувати наше майбутнє партнерство і, перш за все, організувати упорядкований вихід Сполученого Королівства. Тобто, з угодою. Потрібно ще зробити цей довгий шлях, яким ми йдемо, і прийти в його кінці до угоди, яка поважає волю британської сторони , але також і принципи, на яких ґрунтується європейський проект", - зазначив головний парламентер ЄС.

За його словами, переговори виходять тепер "на фінішну пряму". "Ми домовилися, що Європейський Союз і Сполучене Королівство відтепер будуть вести переговори безперервно", - додав М.Барньє.

"Принципи Європейського Союзу на цих переговорах добре відомі. Вони не змінювалися ці два останні роки. Вони були визначені керівниками Європейського союзу при глибокому почутті відповідальності, що стосується європейського проекту і цілісності його внутрішнього ринку. Європейський союз поважає вибір британського уряду. Ми можемо знайти загальний грунт для угоди, заснованої на європейських принципах, з одного боку, а з іншого - на виборі Великої Британії", - продовжив координатор ЄС.

Він повідомив, що в найближчі тижні труднощами для сторін буде визначення майбутнього "безпрецедентного партнерства", при якому вони мають "поважати внутрішній ринок і основи європейського проекту". При цьому, відповідаючи на питання, М.Барньє також вказав на те, що, крім питань, щодо яких є згода сторін і які увійдуть до майбутньої політичної декларації, залишаються питання економічних відносин, за якими точки зору не збігаються.

На питання про реалістичність мети укласти угоду в жовтні, він відповів, що слід виходити з дати, яку прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей вибрала для виходу з ЄС - 30 березня 2019 року. При цьому, в разі досягнення угоди, необхідно передбачити час на його ратифікацію Лондоном і ЄС. "Це підводить нас до того, щоб ми, в будь-якому випадку, мали остаточне рішення щодо угоди про вихід з політичної декларації задовго до кінця року. Не можу сказати з точністю до кількох днів або тижнів, чи буде це жовтень, може бути, початок листопада, але не набагато пізніше цього", - пояснив М.Барньє.

Зі свого боку, Д.Рааб заявив, що "є три складових: прагнення до успіху, енергія і прагматизм, щоб знайти компроміс". "Якщо все це буде забезпечено, то ми отримаємо угоду", - вважає британський парламентер з Brexit.

На прохання прокоментувати можливий варіант з "жорстким" виходом Великої Британії з ЄС без угоди, Д.Рааб відповів: "З боку Сполученого Королівства ми, безсумнівно, готові вести переговори до кінця. Однак, в будь-якому випадку ми покинемо Європейський союз у березні майбутнього року. Але ще раз: я приїжджаю сюди рішуче налаштованим і повним енергії, щоб усунути розбіжності і дійти угоди".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА