17:17 22.08.2018

Українська сторона готова помилувати двох росіян для обміну на українських військовослужбовців

3 хв читати
Українська сторона готова помилувати двох росіян для обміну на українських військовослужбовців

Українська сторона в Мінську запропонувала представникам Росії помилувати двох російських громадян і передати їх російському консулу з одночасною передачею Україні українських військовослужбовців, яких незаконно тримають на окупованих територіях Донбасу, повідомила представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Українська сторона шукає всі можливі шляхи для розблокування процесу звільнення заручників з РФ і з окупованих територій. Зробила чергову конкретну пропозицію росіянам: українська сторона готова, як виняток, помилувати двох громадян РФ, які мають проблеми зі здоров'ям, передати їх російському консулу в присутності представників ОБСЄ і МКЧХ з одночасною передачею Україні українських військовослужбовців, яких більше ніж три роки незаконно утримують на Донбасі", - написала І.Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook за результатами засідання ТКГ у Мінську в середу.

Вона наголосила, що українська сторона глибоко занепокоєна відсутністю відповіді від Москви на пропозицію Києва передати РФ росіян, що скоїли злочини, в обмін на українців, яких тримають у російських в'язницях.

"Ми й далі стоїмо на позиції одночасної передачі громадян РФ в обмін на українців-політв'язнів Кремля. Разом з тим, аби ще раз продемонструвати готовність до компромісу і конструктиву в цьому питанні, шукаючи все нові і нові шляхи і ідеї для розблокування процесу звільнення незаконно утримуваних і в тюрмах РФ, і на окупованих територіях, як виняток, готові передати двох засуджених росіян консулам РФ в обмін на наших військових, яких довгі роки утримують на окупованих РФ територіях Донбасу", - написала вона.

І.Геращенко зазначила, що Київ вважає однаково важливим звільнення політв'язнів Кремля в РФ і заручників, утримуваних на окупованих Росією територіях Донбасу.

"І рішення щодо звільнення і політв'язнів і заручників приймає виключно Кремль, на сьогодні саме РФ і їхні маріонетки блокують звільнення заручників і всі здорові ініціативи та спроби розблокувати це питання", - наголосила вона.

У свою чергу прес-секретар другого президента України, представника країни в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер підтвердила, що українська сторона в Мінську представила низку ініціатив для звільнення заручників, що перебувають в ОРДЛО, і ув'язнених у в'язницях РФ, проте всі вони були заблоковані з боку представників РФ і ОРДЛО.

"На жаль, зустріч омбудсменів України та РФ, яка могла зрушити з місця процес звільнення утримуваних осіб, так і не відбулася. Про це йшлося в гуманітарній підгрупі", - зазначила вона.

Також, за її словами, на засіданні гуманітарної підгрупи ТКГ детально обговорювалося відвідування координатором від ОБСЄ Тоні Фрішем українських заручників в ОРДЛО.

"Наполягаємо, аби Тоні Фріш отримав повноцінний доступ до всіх, кого було заґратовано на непідконтрольній Україні частині Донбасу. Зі свого боку українська сторона готова створити всі умови задля відвідин Тоні Фрішем закладів української пенітенціарної системи, де тримають громадян, обвинувачених у тяжких злочинах проти України", - написала Д.Оліфер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА