11:19 23.08.2018

Кучма: Зупинити війну, яку розпочала Росія, можуть лише переговори та пошук компромісів

2 хв читати
Кучма: Зупинити війну, яку розпочала Росія, можуть лише переговори та пошук компромісів

Другий президент України, представник країни в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма вважає, що єдиний прийнятний шлях зупинити війну на Донбасі - це переговори та пошук компромісів, адже зупинити війну може тільки той, хто її розпочав, - Росія.

В інтерв'ю проекту "Радіо "Свобода" Л.Кучма, відповідаючи на запитання про те, як зупинити війну, сказав: "Це залежить від того, чого ми хочемо. Зупинити війну можна одним рухом, просто оголосивши про капітуляцію. Сподіваюся, охочих отримати мир такою ціною у нас немає. Принаймні навіть якщо є, то вони не насміляться вголос пропонувати таке".

Також, за словами Л.Кучми, можна спробувати зупинити війну, перейшовши в активний військовий наступ. "Охочих зробити це на словах у нас багато. Сподіваюся, вони розуміють, що насправді ми воюємо не з ОРДЛО (окремими районами Донецької та Луганської областей - ІФ), а з Росією. Тому результат таких кавалерійських атак буде передбачуваним і для нас невтішним", - сказав другий президент України.

"Лишається одне – домовлятися. Шукати мир у компромісах. Цим цілям слугує "нормандський формат" понад чотири роки. Варто порівняти інтенсивність бойових дій тоді й тепер. А взагалі питання (як зупинити війну - ІФ) не зовсім коректне. Зупинити війну може лише той, хто її почав. Тобто запитувати треба не нас, а Москву", - наголосив Л.Кучма.

Щодо стратегічних партнерів України, то, за словами Л.Кучми, це не назавжди визначене коло держав.

"В ідеалі це країни, які поділяють наші цінності, мають схожі стратегічні інтереси, та партнерські відносини, що приносять Україні вигоду. В мій час серед таких партнерів була Росія. На сьогодні, на мій погляд, це Канада, Велика Британія, країни європейської Півночі та Балтії, Польща, Німеччина та Франція (чиє значення для нас посилюється їхньою участю у "нормандському форматі"). Однозначно треба робити все, щоб забезпечити стратегічне партнерство зі США, Туреччиною та Китаєм", - заявив представник України в ТКГ.

За його словами, дуже важливо знаходити спільну мову зі стратегічними партнерами за будь-яких обставин, наприклад, треба шукати взаємоприйнятне рішення з Польщею.

"Ситуація з Польщею, з якою ми ведемо постійні суперечки історичного плану, як на мене, ненормальна. Треба шукати взаємоприйнятне рішення. Можу послатися на декларацію про примирення між народами, яку ми з Александром Квасневським (президентом Польщі в 1995-2005 роках - ІФ) підписали в 2003 році. Не думаю, що те, чого ми добилися тоді, неможливо зараз", - пояснив Л.Кучма.

Другий президент України наголосив, що зовнішня політика України "має відповідати національним інтересам".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА