07:16 25.08.2018

Сенатори-демократи просять Помпео надати записи перекладача із зустрічі Трампа і Путіна в Гельсінкі

2 хв читати
Сенатори-демократи просять Помпео надати записи перекладача із зустрічі Трампа і Путіна в Гельсінкі

Члени комітету Сенату США у закордонних справах від Демократичної партії США направили запит держсекретареві США Майку Помпео щодо надання записів перекладача та інших документів, що стосуються зустрічі президента США Дональда Трампа і російського лідера Володимира Путіна в Гельсінкі, повідомляє в п'ятницю агентство "Ассошіейтед прес" (АП).

"Сенатори запросили шифрограми, службові записки, записи (перекладача - ІФ), директиви, пов'язані з липневим самітом, коли Трамп і Путін провели особисту зустріч протягом більше двох годин в присутності перекладачів", - повідомляє агентство.

За даними агентства "Блумберг", сенатори запросили також матеріали, які стосуються секретної категорії.

АП зазначає, що навіть директор нацрозвідки Ден Коутс заявив, що він не знає, що відбувалося в кімнаті, де зустрічалися два лідери.

Згідно з інформацією агентства, лист направлений в держдепартамент США в п'ятницю вранці. Сенатори мотивують важливість ознайомлення і перевірки матеріалів конгресменами необхідністю "дати відповідь будь-якої російської дезінформації".

"Російська влада скористалися перевагою відсутності комунікації Білого дому, щоб поширити їх власні, можливо, помилкові звіти про те, що відбувалося на цій особистій зустрічі", - йдеться в листі.

Раніше в липні держсекретар США Майк Помпео заявив на слуханнях в сенаті, що не збирається повідомляти їм деталі розмови Д. Трампа з В.Путіним.

"Я готовий говорити щодо того, які теми обговорювалися. І я можу розповісти вам, в чому полягає офіційна позиція США (з того чи іншого питання - ІФ)", - сказав він у відповідь на питання про те, чи може М. Помпео розповісти про конкретний зміст розмови двох лідерів.

М.Помпео зазначив, що лідери країн мають право проводити переговори віч-на-віч. На питання одного з сенаторів стосовно того, чи вивчав за підсумками саміту в Гельсінкі глава держдепу записи американського перекладача, М.Помпео тоді заявив, що не використовує подібні методи під час роботи.

Також повідомлялося, що група американських конгресменів-демократів вимагає викликати на допит перекладачку Марину Грос, яка працювала на переговорах у форматі "один на один" між президентами США і РФ в Гельсінкі. Подібних прецедентів в історії не було.

Республіканці в Комітеті з розвідки палати представників конгресу заблокували вимогу стосовно допиту перекладача. Білий дім і держдепартамент також заявили, що будуть рішуче противитися викликам перекладача для допиту і публікації стенограми.

Зустріч Д. Трампа і В.Путіна відбулась 16 липня в столиці Фінляндії Гельсінкі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Китай схвалює ідею мирної конференції для врегулювання "української кризи" за участю Росії та України - Сі Цзіньпін

Дуда: Зернова проблема - питання політичне, його має вирішити Брюссель

НАТО засуджує атаку Ірану на Ізраїль і закликає до стримування

Генсек ООН закликав до стриманості та деескалації на Близькому Сході після удару по Ізраїлю

Президент Ізраїлю назвав повітряну атаку Ірану "оголошенням війни"

Саме такі гарантії безпеки потрібні Україні - Порошенко про дії союзників Ізраїлю

ЄС підтвердив прихильність деескалації на Близькому Сході

Порошенко передав FPV-дрони "Пегас" та ремонтну майстерню бійцям штурмового батальйону "Да Вінчі"

Порошенко везе на східний фронт чергові 2 тисячі дронів

Зеленський: Червень - це час, коли буде правильно фактично розпочати переговори про вступ України до Євросоюзу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА