10:21 27.08.2018

Лукашенко докорив РФ у відмові перераховувати до бюджету Білорусі частину коштів від "перемитнення" нафти

3 хв читати
Лукашенко докорив РФ у відмові перераховувати до бюджету Білорусі частину коштів від "перемитнення" нафти

Президент Білорусі Олександр Лукашенко докоряє Мінфіну Росії у відмові від перерахування до білоруського бюджету частини коштів від "перемитнення" під час реекспорту російської нафти. Глава держави також вважає "ненормальною" ініціативу російської сторони щодо обмеження безмитного постачання нафтопродуктів до Білорусі.

"Хтось із так званих розумних лібералів (не називатиму прізвищ) у Мінфіні Росії побачив, що білоруси аж надто багато отримали, і збіднів російський бюджет (...) І росіяни перестали перераховувати частину грошових коштів - порушуючи наші домовленості", - заявив О.Лукашенко в ефірі телеканалу "Беларусь-1", коментуючи зустріч із президентом РФ Володимиром Путіним у Сочі 22 серпня.

О.Лукашенко пояснив, що домовленості про "перемитнення" 6 млн тонн нафти було досягнуто в період, коли ціна нафти становила $40-50 за барель. "А потім нафта підскочила (у ціні - ІФ). І нам до бюджету потрапило трохи більше грошей, ніж розраховували тоді російські експерти та російський уряд (...) Але у нас підписана домовленість. Ну, так склалася ситуація", - сказав президент Білорусі.

Він наголосив, що під час зустрічі з президентом РФ В.Путіним ця тема була однією з основних. "Це ж не якісь подарунки Білорусі з боку Росії. За цим же криються наші послуги у відповідь для Російської Федерації. Я можу перерахувати, починаючи від військових баз та інше, транзиту, кордонів і оборонних питань. Тобто, це не безкоштовно. Це не подарунки. Але ось - порушення. Ми і обговорювали. Так не можна поступати. Якщо є питання, давайте сідатимемо й обговорюватимемо ці проблеми", - сказав О.Лукашенко.

Він також прокоментував ініціативу російської сторони про обмеження безмитного постачання нафтопродуктів до Білорусі. "Нам докоряють: ваші компанії купують темні нафтопродукти - мазут та інші газойлі, у Білорусі переробляють і продають на зовнішньому ринку. Так що тут нового? Ми купили товар, за нього заплатили. Так само метали купуємо, комплектуючі, виробляємо трактор МТЗ і продаємо", - пояснив свою позицію О.Лукашенко.

"Тут, як я говорю, відходи нафтопереробки, які не реалізуються в Росії, компанії продали нашим, ми доопрацювали (знайшли технологію), продали, заробили якусь копійку", - сказав він.

За словами О.Лукашенка, російська сторона заявляє: "Ні, ви забороните своїм компаніям купувати". На що президент Білорусі відповів: "Ні, ви забороните продавати своїм компаніям, якщо ви вважаєте, що це незаконно".

Президент наголосив, що вважає позицію російської сторони ненормальною. "Це нормально? Це не нормально", - упевнений він.

Відповідно до міжурядових домовленостей, Білорусь де-юре може імпортувати з РФ 24 млн тонн нафти на рік. При цьому де-факто Мінськ ввозить 18 млн тонн нафти для переробки. Сторони домовилися, що експортні мита на решту 6 млн тонн спрямовуватимуться до білоруського бюджету. У Мінську називають цю схему "перемитненням".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА