13:06 31.08.2018

Правозахисники фіксують випадки видворення з окупованого Криму українців, які відмовилися отримати паспорти РФ

2 хв читати

Організація "Кримська правозахисна група" констатує, що Російська Федерація порушує права українців, які відмовилися отримати російські паспорти в окупованому Криму, зокрема, видворяючи їх як мігрантів, котрі порушили терміни перебування на півострові.

"Російська Федерація позбавляє прав тих громадян України, які відмовилися або не змогли отримати російський паспорт на окупованій території. Це проявляється насамперед у тому, що вони не мають можливості влаштуватися нормально на роботу, не мають можливості отримати нормальну медичну допомогу, врешті-решт, їх просто виганяють із території Криму, використовуючи норми адміністративного кодексу РФ", - сказав аналітик "Кримської правозахисної групи" Олександр Сєдов у п'ятницю в Києві.

Він зазначив, що окупаційна влада Криму розглядає таких громадян як зовнішніх мігрантів, незважаючи на те, що ці люди тривалий час проживали на півострові до окупації і мають стійкі соціальні зв'язки там.

За даними правозахисника, від початку окупації у 2014 році до лютого 2018 року ухвалено 6970 постанов про призначення покарання стосовно осіб, які нібито перевищили терміни перебування в Криму. За словами О.Сєдова, покаранням може бути штраф, депортація або усне зауваження.

"Щоб зрозуміти, як застосовується ст. 18.8 Адміністративного кодексу РФ, яка це регламентує, ми здійснили аналіз тисячі рішень у період з квітня 2016 року по листопад 2017 року. З них випливає, що 37% з них - рішення про депортацію. Лише 4% - це або усне зауваження, або закриття справи", - розповів правозахисник.

При цьому він зазначив, що це стосується або громадян України, або іноземців, які мали дозвіл на проживання, виданий Україною.

"Росія як країна-окупант зобов'язана дотримуватися всіх прав населення, яке перебуває на окупованій території. Обмежувати людей за принципом, отримали вони паспорти чи ні, не мають права. І як країна-окупант має надавати право на працю, на нормальне медичне забезпечення і, зрештою, в жодному разі не видворяти громадян", - пояснив правозахисник.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА