16:29 31.08.2018

Київ не вважає обґрунтованими заперечення РФ у Міжнародному трибуналі за позовом щодо порушення положень Конвенції з морського права

3 хв читати
Київ не вважає обґрунтованими заперечення РФ у Міжнародному трибуналі за позовом щодо порушення положень Конвенції з морського права

Україна висловлює готовність відповісти на заперечення російської сторони щодо юрисдикції Міжнародного трибуналу розглядати позов у рамках порушення Росією положень Конвенції з морського права.

"31 серпня 2018 року трибунал, який розглядає справу України проти Російської Федерації відповідно до Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права 1982 року, оприлюднив процесуальний наказ, який встановлює, що трибунал спочатку буде виносити рішення щодо певних заперечень з приводу юрисдикції, висловлених Російською Федерацією", - йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України щодо юрисдикційної стадії провадження у справі стосовно прав прибережної держави в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці (Україна проти РФ), поширеній прес-службою зовнішньополітичного відомства в п'ятницю.

У заяві зазначено, що 19 лютого 2018 р. Україна подала свій меморандум до трибуналу, який доводить, що Росія порушила суверенні права Української держави в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці. "У меморандумі наголошується, що з 2014 року Росія незаконно відсторонила Україну від реалізації своїх прав прибережної держави; використовувала та продовжує використовувати суверенні ресурси України для своїх власних цілей; узурпувала право України регулювати власні приморські райони", - йдеться в заяві.

Замість того, щоб відповісти по суті справи України, Російська Федерація 22 травня 2018 р. представила свої заперечення щодо юрисдикції трибуналу, що допускається регламентом трибуналу. І відповідно до звичайної практики трибунал вирішив розглядати ці заперечення, перш ніж розглядати справу по суті.

У МЗС зазначили, що Україна не вважає, що юрисдикційні заперечення Росії є обґрунтованими або що вони будуть прийняті трибуналом.

У заяві українського зовнішньополітичного відомства наголошується, що основне заперечення Росії полягає в тому, що претензії Києва фактично не стосуються Конвенції ООН з морського права, а є спробою отримати рішення, що підтверджує суверенітет України над Кримським півостровом.

"Це заперечення явно неправильно тлумачить позов України. Україна передала спір в арбітраж щодо прав прибережної держави в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці, які закріплені та визначені в Конвенції ООН з морського права. Те, що Україна користується такими морськими правами, визнається міжнародним співтовариством - протягом більш ніж двох десятиліть після проголошення незалежності, можливість реалізації Україною своїх прав, які зараз є предметом спору, не викликала жодних суперечок", - йдеться в заяві.

У МЗС наголошують, що вищесказане є головною функцією системи врегулювання спорів у рамках Конвенції ООН з морського права - розглядати претензії такого роду, як подані Україною, включаючи спробу однієї держави-учасниці втрутитись та узурпувати морські права іншої держави-учасниці.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що інші юрисдикційні заперечення Росії так само є необґрунтованими. "Наприклад, у тому, що Росія називає своїм другим найважливішим запереченням щодо юрисдикції, вона стверджує, що Азовське море та Керченська протока не підпадають під дію Конвенції ООН з морського права, тому що Україна та Росія домовилися підтримувати ці території як "спільні внутрішні води", - йдеться в заяві.

Проте, як нагадують у МЗС, Росія насправді захопила українські газові родовища в Азовському морі, маючи на меті в односторонньому порядку анулювати українські ліцензії на такі газові родовища, в односторонньому порядку побудувати міст та інші споруди уздовж Керченської протоки і накласти односторонні обмеження на розміри суден, які можуть проходити через протоку.

МЗС України готове відповісти на всі заперечення Росії перед трибуналом і впевнене, що РФ буде притягнуто до відповідальності "за зухвале порушення міжнародного морського права".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА