19:56 31.08.2018

Україна приєдналася до європейських санкцій проти РФ за будівництво Керченського моста та чергового продовження введених у 2014 році санкцій

3 хв читати
Україна приєдналася до європейських санкцій проти РФ за будівництво Керченського моста та чергового продовження введених у 2014 році санкцій

Україна, Норвегія, Чорногорія та Албанія приєдналися до санкцій стосовно російських компаній, що брали участь у будівництві Керченського моста до анексованого Криму, введених Радою ЄС 30 липня цього року, повідомляється на сайті Ради ЄС у п'ятницю.

"30 липня 2018 року Рада ухвалила рішення (CFSP) 2018/1085. У рішенні додано додаткових осіб до списку осіб, організацій та органів, що підлягають обмежувальним заходам... Країни-кандидати Чорногорія та Албанія, а також країна ЕАВТ, що є членом Європейського економічного простору, а також Україна приєднуються до цієї декларації", - йдеться в декларації високого представника від імені ЄС про погодження позицій низки країн щодо обмежувальних заходів у відповідь на дії, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.

"Вони (ці країни - ІФ) забезпечуватимуть, щоб їхня національна політика відповідала ухваленому рішенню Ради. Європейський Союз бере до відома це зобов'язання і вітає його", - йдеться в документі від 31 серпня, оприлюдненому на сайті Ради ЄС.

Крім того, ці ж чотири країни приєдналися до рішення Ради ЄС від 5 липня знову продовжити на півроку введені в 2014 році санкції стосовно окремих секторів російської економіки.

"5 липня 2018 року Рада ухвалила рішення (CFSP) 2018/964. Рішення Ради подовжує обмежувальні заходи ще на шість місяців – до 31 січня 2019 року. Країни-кандидати Чорногорія та Албанія, а також країна ЕАВТ, що є членом Європейського економічного простору, а також Україна приєднуються до цієї декларації", - йдеться в декларації високого представника від імені ЄС про погодження позицій низки країн щодо обмежувальних заходів через дії Росії, що дестабілізують ситуацію в Україні.

"Вони забезпечуватимуть, щоб їхня національна політика відповідала ухваленому рішенню Ради. Європейський Союз бере до відома це зобов'язання і вітає його", - йдеться в документі, також датованому 31 серпня.

Як повідомлялося, 5 липня рада Євросоюзу продовжила до 31 січня 2019 року економічні санкції, метою яких є окремі сектори російської економіки. "Ці заходи спрямовані проти фінансового, енергетичного та оборонного секторів, а також проти сфери продукції подвійного призначення. Спочатку їх було введено 31 липня 2014 року терміном на один рік у відповідь на дії Росії з дестабілізації ситуації в Україні, а потім було посилено у вересні 2014 року", - йдеться в заяві.

Економічні санкції включають обмеження доступу на первинний і вторинний ринок капіталу ЄС для п’яти російських фінустанов, трьох великих російських енергетичних компаній і трьох оборонних компаній, заборону на торгівлю зброєю, заборону на експорт до РФ товарів подвійного призначення для військових потреб або для російської армії, обмеження доступу РФ до стратегічних технологій нафтовидобутку.

19 березня 2015 року Європейська Рада пов'язала термін дії санкцій із повним виконанням Мінських угод.

30 липня 2018 року Рада ЄС також ввела санкції стосовно російських компаній, що брали участь у будівництві Керченського моста. Зокрема, з 31 липня під європейськими санкціями перебувають компанії ПАТ "Мостотрест" і ТОВ "Будгазмонтаж", раніше включені до американського санкційного списку, АТ "Інститут Гіпробудміст - Санкт-Петербург", АТ "Суднобудівний завод "Залив", ТОВ "Будгазмонтаж - Міст", вологодське АТ "ВАД".

Будівництво моста і його офіційне відкриття в травні цього року були "ключовими символічними кроками в консолідації Росією контролю над незаконно анексованим Кримом та Севастополем і подальшій ізоляції півострова від України", йдеться в мотивувальній частині рішення про введення санкцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА