13:27 03.09.2018

Київ не пролонгуватиме договору про дружбу з РФ, що не є його денонсацією

2 хв читати
Київ не пролонгуватиме договору про дружбу з РФ, що не є його денонсацією

Україна не подовжуватиме дії договору про дружбу, співробітництво і партнерство з Росією, і це не буде денонсацією, пояснює перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Не йдеться про якісь денонсації, тому що ми вимагатимемо від Росії в усіх міжнародних судах відповідати... за те, що вони порушили цю угоду", - пояснила І.Геращенко на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, депутатських груп і комітетів Верховної Ради в понеділок.

Вона наголосила, що денонсація і непролонгація не є синонімічними поняттями. "Йдеться виключно про непролонгацію", - резюмувала вона

Як уточнила І.Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook, Росія першою порушила договір про дружбу, співробітництво і партнерство чотири роки тому, і Україна свої міжнародні позови проти країни-агресора будуватиме якраз на порушенні Москвою ключових статей договору - про повагу до територіальної цілісності та суверенітету України, про непохитність українських кордонів.

"І це Кремль прагнув офіційно розірвати договір руками України, тому що немає угоди - немає відповідальності", - зазначила вона.

Водночас, за її словами, на сьогодні ситуація така: восени дія договору про дружбу з РФ потребуватиме пролонгації, і, як правило, це відбувалося автоматично, "але про автоматичну пролонгацію договору про дружбу з країною-агресором не може бути й мови".

"Важливим є й факт ухвалення закону про реінтеграцію, який чітко закріпив у законодавстві, що РФ - окупант, і несе повну відповідальність за політику безпеки і гуманітарної ситуації на Донбасі. Тому президент дав доручення МЗС підготувати пропозиції щодо припинення (тобто непролонгації) дії закону. Ні про яке розривання, денонсацію мова не йде, тому що в 2014 році, коли діяв договір, - РФ грубо його порушила", - наголосила І.Геращенко.

"А от продовжувати дію договору дійсно неможливо, тому що немає ні дружби, ні співробітництва, а є війна і російська агресія", - додала вона.

Як повідомлялося, 28 серпня президент України Петро Порошенко заявив, що очікує від Міністерства закордонних справ пакета документів для початку процедури припинення дії договору.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА