19:18 03.09.2018

Великий договір про дружбу з РФ від 1997 року не розривається, а припиняє свою дію через непродовження його Україною

2 хв читати

Президент України Петро Порошенко наголошує, що Договір про дружбу, співробітництво і партнерство з Росією від 1997 року не розривається, а припиняє свою дію через непродовження, з огляду на це він має намір до 30 вересня направити відповідне повідомлення РФ.

"Я наголошую, що він не розривається, оскільки це складна і тривала процедура, а він припиняє свою дію через непродовження", - сказав П.Порошенко під час зустрічі з лідерами фракцій Верховної Ради України в понеділок увечері в Адміністрації президента в Києві .

Глава держави також зауважив, що питання продовження чи непродовження цього договору - в компетенції президента України. Після отримання необхідних документів від МЗС він має намір "у термін до 30 вересня направити зі своїм підписом повідомлення Російській Федерації про непродовження дії" цього договору.

Він розповів, що планує найближчим часом, після внесення пропозиції МЗС, провести з цього приводу засідання Ради національної безпеки і оборони України.

"Це вимагає голосування в парламенті, але, безумовно, я хотів би провести з цього приводу консультацію, щоб врахувати думку парламенту, щоб врахувати її під час підготовки відповідного рішення РНБО", - зазначив П.Порошенко.

Як повідомлялося, 28 серпня президент України Петро Порошенко заявив, що очікує від Міністерства закордонних справ пакет документів для початку процедури припинення дії Договору.

Договір про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Російською Федерацією було укладено 31 травня 1997 року терміном на десять років (із подальшою автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Верховна Рада ратифікувала документ 14 січня 1998 року, Держдума - 25 грудня 1998 року. Договір набув чинності 1 квітня 1999 року (з моменту обміну ратифікаційними грамотами).

Згідно зі ст. 40 договору, його укладено терміном на десять років. Дія договору автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію не менше ніж за шість місяців до завершення чергового десятирічного періоду. Відлік першого десятирічного періоду розпочинався з дати набуття договором чинності (з 1 квітня 1999 року) і завершувався 1 квітня 2009 року. Тоді жодна зі сторін не виявила бажання припинити дію договору до 1 жовтня 2008 року, тому його дія автоматично продовжилася на наступний десятирічний період.

Згідно з договором про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ, закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці одне одного.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА