10:25 04.09.2018

Клімкін: Перед вступом України до НАТО та ЄС буде змінено Конституцію, виходячи з євроінтеграційного та євроатлантичного курсу

2 хв читати
Клімкін: Перед вступом України до НАТО та ЄС буде змінено Конституцію, виходячи з євроінтеграційного та євроатлантичного курсу

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що перед вступом країни до НАТО та Європейського Союзу Україні доведеться змінювати положення в Конституції.

"Перед нашим вступом до НАТО та ЄС ми змінюватимемо Конституцію... Ці зміни буде адаптовано виходячи з нашого євроінтеграційного та євроатлантичного курсу", - сказав міністр в ефірі ток-шоу "Свобода слова" в понеділок, відповідаючи на запитання про пропозицію президента внести зміни до Конституції України, які передбачають, зокрема, закріплення євроатлантичного курсу та заборону на розміщення іноземних військових баз на території України.

За його словами, нинішні зміни стосуються заборони на розміщення "лише однієї бази".

Як повідомлялося, 3 вересня на сайті Верховної Ради оприлюднено текст президентського законопроекту (№9037) про внесення змін до Конституції України щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору.

Згідно із запропонованими змінами, у повноваженнях Верховної Ради буде "реалізація стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору".

Президент України стане гарантом реалізації стратегічного курсу держави на членство держави в ЄС і НАТО. А Кабінет Міністрів, у свою чергу, матиме забезпечувати реалізацію стратегічного курсу на членство України в цих організаціях.

При цьому в преамбулі конституційними змінами пропонують закріпити, що Верховна Рада підтверджує "європейську ідентичність українського народу та незворотність європейського та євроатлантичного курсу України".

Крім того, глава держави пропонує з перехідних положень Конституції виключити норму про те, що "використання наявних військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА