14:35 04.09.2018

Рада відхилила євроінтеграційний законопроект, що адаптує законодавство у сфері інтелектуальної власності

2 хв читати
Рада відхилила євроінтеграційний законопроект, що адаптує законодавство у сфері інтелектуальної власності

Верховна Рада відхилила євроінтеграційний законопроект, що адаптує українське законодавство у сфері інтелектуальної власності до законодавства ЄС у частині прав охорони винаходів і корисних моделей.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідний законопроект (№ 7538) "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правової охорони винаходів і корисних моделей" у першому читанні підтримав 171 народний депутат на пленарному засіданні у вівторок (за 226 мінімально необхідних голосів).

Крім того, народні депутати не підтримали пропозицію голови Верховної Ради Андрія Парубія направити законопроект до комітету на повторне перше читання або повернути суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання. Таким чином, документ вважається відхиленим.

Проект закону передбачає імплементацію в національне законодавство положень, директив та регламентів ЄС у сфері правової охорони біотехнологічних винаходів, медичних продуктів.

Як наголошується в пояснювальній записці, цей законопроект є імплементаційним до Угоди про асоціацію з ЄС.

У супровідному документі зазначено, що в Україні на сьогодні існує непропорційно високе співвідношення між зареєстрованими корисними моделями і винаходами на користь корисних моделей.

"Велика частка патентів, які видаються без проведення кваліфікаційної експертизи (патенти на корисні моделі) і відсутність процедур (post-grant opposition) призводить до високого рівня зловживань правами інтелектуальної власності, що фактично означає зниження рівня охорони інтелектуальної власності для сумлінних власників прав", - зазначено в пояснювальній записці.

Виходячи з цього законопроект пропонує низку новації для українського законодавства.

Як повідомлялося, 12 липня комітет ВР з питань освіти і науки підтримав законопроект №7538, зареєстрований у Верховній Раді 1 лютого 2018 року. Згідно з проектом закону звужувалося та деталізувалося поняття "корисна модель", передбачалася можливість подання заявки в електронній формі, розширювався перелік об'єктів, на які не поширюється правова охорона.

Крім того, згідно з проектом закону також пропонувалося дозволити будь-якій особі подавати до установи експертизи мотивовані заперечення проти заявки протягом шести місяців від дати публікації даних про неї. Згідно з документом також передбачалася можливість визнання прав на винаходи і корисну модель недійсними в адміністративному порядку (post-grant opposition).

Раніше представники деяких фармкомпаній ("Фармак", Organosyn), а також представники МОЗ висловлювали думку про те, що норми закону допоможуть боротися з "вічнозеленими патентами" і прискорять вихід на ринок генеричних препаратів.

Водночас в Асоціації представників міжнародних фармацевтичних виробників України (AIPM) заявили, що норми проекту можуть послабити українську систему інтелектуальної власності, зробити країну менш привабливою для інвестицій, а також привести до значних затримок виходу на ринок інноваційних лікзасобів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА