15:46 04.09.2018

"Інформаційний" комітет ВР створить робгрупу з підготовки законопроекту про блокування сайтів на 48 години без рішення суду

2 хв читати

Парламентський комітет з питань інформатизації та зв'язку вважає за доцільне відправити на доопрацювання законопроект №6688, який дасть змогу без рішення суду блокувати сайти на 48 годин, голова комітету Олександр Данченко повідомив, що буде створено робочу групу з його підготовки.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", рішення з рекомендацією відправити на доопрацювання законопроект комітет ухвалив на своєму засіданні у вівторок.

Цей комітет не є головним щодо законопроекту №6688. Головним визначено комітет з питань національної безпеки та оборони, який раніше рекомендував парламенту прийняти ініціативу в першому читанні.

"У мене була розмова з представниками спецслужб. На сьогодні вони розуміють ситуацію, вони розуміють ті некоректності, які, грубо кажучи, було там допущено. Я точно можу сказати, що вони готові працювати. У мене є попередня домовленість про створення робочої групи", - сказав голова комітету О.Данченко.

За його словами, робоча група, до якої увійдуть представники галузі, представники спецслужб, може бути створена наступного тижня, "щоб створити закон про захист кіберпростору та інформаційного простору в нашій державі".

Як повідомлялося, 4 липня 2018 року Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони рекомендував народним депутатам ухвалити в першому читанні законопроект (№6688), який дозволяє тимчасово блокувати інформаційні ресурси.

Цей законопроект пропонує надати право СБУ забезпечувати за рішенням суду або в інших встановлених законом випадках блокування доступу до певного інформаційного ресурсу з використанням технічних засобів, які встановлюють оператори, провайдери телекомунікацій.

Блокування доступу до інформресурсів стане ще одним видом санкцій. Крім того, пропонується створити єдиний реєстр виконання судових рішень і застосування санкцій у сфері телекомунікацій.

Згідно із законопроектом, порядок блокування інформаційних ресурсів встановлюватиме Кабінет Міністрів України.

Провайдерів телекомунікацій планують зобов'язати за власні гроші закуповувати та встановлювати технічні засоби, які визначить адміністрація Державної служби спеціального зв'язку і захисту інформації за погодженням із СБУ, та які потрібні для блокування доступу до інформаційних ресурсів, а також обмеження та припинення надання телекомунікаційних послуг.

Водночас Кримінальний кодекс України пропонується доповнити новою статтею, згідно з якою підставою для блокування інформаційного ресурсу та видалення з нього інформації за рішенням суду буде поширення через цей ресурс інформації, "з використанням якої вчиняють тяжкі й особливо тяжкі злочини".

Водночас 5 липня народні депутати відмовилися включити цей законопроект до порядку денного для його розгляду в першому читанні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА