20:18 05.09.2018

Влада України має підтримувати незалежну журналістику - посольство США у зв'язку з дозволом на перевірку смс-листування Седлецької

2 хв читати
Влада України має підтримувати незалежну журналістику - посольство США у зв'язку з дозволом на перевірку смс-листування Седлецької

У США занепокоєні впливом на свободу преси в Україні в зв'язку з дозволом суду на перевірку 17 місяців смс-повідомлень у телефоні головного редактора програми антикорупційних розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької.

"Ми занепокоєні тим, що вчорашнє рішення суду щодо журналістки-розслідувача Наталії Седлецької може мати несприятливий вплив на свободу преси і зусилля із боротьби з корупцією в Україні. Українська влада має підтримувати незалежну журналістику", - йдеться в повідомленні, опублікованому в четвер у акаунті посольства США в Україні в соцмережі "Твіттер".

Як повідомлялося, 4 вересня редакція програми антикорупційних розслідувань "Схеми" заявила, що Генпрокуратура отримала доступ до інформації телефону головного редактора Н.Седлецької і розцінила це як тиск на незалежного журналіста.

"Печерський районний суд Києва надав доступ Генеральній прокуратурі до телефонних розмов, СМС і місцезнаходження телефону Наталії Седлецької у справі про ймовірне розголошення державної таємниці та даних досудового слідства директором НАБУ Артемом Ситником. Не за конкретний день, а за 17 місяців", - зазначено в заяві, оприлюдненій на сторінці програми "Схеми: корупція в деталях" у соцмережі Facebook.

Того ж дня речник Генпрокуратури Андрій Лисенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомив, що інформація з телефону Н.Седлецької, до якої отримали доступ прокурори, не передбачає змісту розмов, і не буде жодного втручання в професійну діяльність і особисте життя журналіста.

"Судом дозволено провести дослідження матеріалів оператора телекомунікацій за 17 місяців. Це обумовлено необхідністю встановлення дати, часу і місця ймовірної розголосу даних із обмеженим доступом керівником НАБУ (Національного антикорупційного бюро України - ІФ) у рамках кримінального провадження за ч.2 ст.163 , ч.1 ст.182, ч.1 ст. 328, ч 2.ст.387 Кримінального кодексу України ", - повідомив речник Генпрокуратури.

Крім того, за його словами, Н.Седлецька виступає разом із іншими громадянами як можливий свідок.

5 вересня Н.Седлецька повідомила, що генпрокурор запросив її на зустріч того ж дня, щоб пояснити отримання прокуратурою доступу до інформації з її телефону.

Водночас вона заявила, що "Радіо Свобода" запрошує Ю.Луценка в цей же час "замість кулуарної зустрічі за закритими дверима дати відкритий коментар у прямому ефірі".

Пізніше Н.Седлецька повідомила, що Ю.Луценко відмовився публічно відповідати на запитання щодо доступу слідчих до її телефону: "Юрій Луценко відмовився від прямого ефіру" Радіо Свобода "і не захотів публічно відповідати на запитання про доступ слідчих до мого телефону. (...) Наша пропозиція прийти на ефір залишається відкритою". Він запросив народних депутатів Вікторію Сюмар та Ольгу Червакову на свою зустріч з нею.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА