10:37 06.09.2018

Якщо РФ не допустить до Криму міжнародну місію для оцінки ситуації з викидами хімікатів, то ВР має визнати це хіматакою - Парубій

3 хв читати
Якщо РФ не допустить до Криму міжнародну місію для оцінки ситуації з викидами хімікатів, то ВР має визнати це хіматакою - Парубій

Якщо Російська Федерація не допустить до окупованого нею Криму міжнародну моніторингову місію для оцінки ситуації з викидами хімікатів на заводі "Кримський титан", Верховна Рада має визнати те, що сталося, хімічною атакою, заявляє голова парламенту Андрій Парубій.

итан"Закликаю міжнародні організації, насамперед природоохоронні, й інших міжнародних партнерів направити до окупованого Криму недоторкану міжнародну моніторингову місію, яка могла б дати об'єктивну оцінку екологічній катастрофі, яка сталася на півночі окупованого Криму, а також визначити реальну загрозу для всього регіону", - сказав спікер українського парламенту, відкриваючи пленарне засідання у четвер вранці.

А.Парубій додав, що якщо моніторингову місію на буде допущено на територію окупованого Криму, то він вважає, що Верховна Рада України має визнати, що ця катастрофа - "ще один факт хімічної атаки, що вчинили російські окупанти в Криму, яка також направлена проти українських громадян".

Як повідомлялося, після викиду невідомої речовини в ніч на 24 серпня на півночі окупованого Криму, жителі Армянська (окупований РФ Крим) почали масово скаржитися соцмережах на жовтий наліт, схожий на іржу, який покрив деталі автомобілів, паркани, газові колонки, ключі, посуд і прикраси з металу. Крім того, на деревах жовтіє та передчасно опадає листя. Деякі з городян повідомляють про висипи та блювоту у дітей, а також про першіння та біль у горлі.

Окупаційна влада Криму 4 вересня оголосила про перевищення ГДК сірчистого ангідриду на півночі півострова, вирішила зупинити на два тижні роботу великого хімзаводу - філії ТОВ "Титанові інвестиції" в Армянську, який використовує кислотонакопичувач. Хімічні відходи скидають у кислотонакопичувач із 1971 року. Площа цього "озера" - 42 квадратні кілометри, об'єм - 30 мільйонів кубометрів води. Накопичувач уперше висох настільки. Там залишилося лише 1,6 млн кубів води. Причина утворення конденсату - в перепаді нічних і денних температур.

Крім того, в Армянську на два тижні оголошено канікули, дошкільнят з мамами і школярів "з профілактичною метою" відправлять на відпочинок до кримських санаторіїв.

4 вересня міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив про загрозу екологічної катастрофи в окупованому Росією Криму.

У свою чергу представник українського омбудсмена з дотримання прав жителів АР Крим і м. Севастополя Ісмаїл Халіков на своїй сторінці в соцмережі Facebook поінформував, що 4 вересня, з'явилася інформація про те, що концентрація сірчистого ангідриду в повітрі перевищила норму. Він повідомив, що цю інформацію передано в міжнародні організації ООН, ОБСЄ, Всесвітню організацію охорони здоров'я та Червоний хрест "із метою документування фактів порушення прав людини", а також прокуратури АР Крим (базується в м. Києві) для порушення кримінальної справи стосовно осіб, причетних до порушення екологічних прав громадян на тимчасово окупованих територіях України і загрози їхньому життю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА