17:46 06.09.2018

РНБО доручить МЗС України в найкоротші терміни направити ноту Росії щодо припинення дії Великого договору з РФ

3 хв читати
РНБО доручить МЗС України в найкоротші терміни направити ноту Росії щодо припинення дії Великого договору з РФ

Президент України Петро Порошенко заявив, що за підсумками засідання Ради національної безпеки і оборони буде дано доручення Міністерству закордонних справ України в найкоротші терміни направити ноту російській стороні щодо припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство з Росією (від 1997 року).

"За результатами засідання РНБО буде рішення і доручення Міністерству закордонних справ в найкоротші терміни направити відповідну ноту російській стороні", - сказав президент на засіданні РНБО в Києві в четвер.

Він також повідомив, що окремо про це буде поінформовано міжнародні організації.

П.Порошенко наголосив, що це рішення не емоційне, не спонтанне, а вивірене та виважене.

Глава держави нагадав, що Україна неодноразово з 2014 року і раніше мала можливість переконатися в ненадійності документів, підписаних із РФ, через позицію російської сторони.

"Чи стосується це договорів про газ і надійність постачальника, чи це стосується умов компенсацій і санкцій за виграний нами Стокгольмський арбітраж угоди щодо постачання газу, підписаної в 2009 році, яка витягнула з кишень українців, з українського бюджету десятки мільярдів доларів, та інших договорів, починаючи від міжнародно визнаних кордонів України і закінчуючи договорами із словами, які сьогодні звучать просто як цинічна насмішка над міжнародним правом - Договір про дружбу, співробітництво і партнерство", - уточнив він.

П.Порошенко нагадав, що термін дії цього договору збігає 31 березня 2019 року, і щоб він не продовжився автоматично, як це передбачено умовами документа, до 30 вересня українська сторона має повідомити російській стороні про його припинення.

"Ми не хочемо пролонгувати договір із країною-агресором. Це тверда і принципова позиція і моя як президента, українського уряду, українського парламенту і українського народу", - наголосив він.

Президент також додав: "Ми зберемося з керівниками парламенту, керівниками фракцій і опрацюємо відповідні парламентські процедури, і наша позиція щодо співпраці з урядом - там також належним чином підготовлені внутрішні державні процедури".

Як повідомлялося, 28 серпня П.Порошенко заявив, що очікує від Міністерства закордонних справ пакета документів для початку процедури припинення дії договору.

3 вересня він зазначив, що має намір до 30 вересня направити відповідне повідомлення Росії про припинення договору.

Договір про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Російською Федерацією було укладено 31 травня 1997 року терміном на десять років (із подальшою автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Верховна Рада ратифікувала документ 14 січня 1998 року, Держдума - 25 грудня 1998 року. Договір набув чинності 1 квітня 1999 року (з моменту обміну ратифікаційними грамотами).

Згідно зі ст. 40 договору, його укладено терміном на десять років. Дія договору автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію не менше ніж за шість місяців до завершення чергового десятирічного періоду. Відлік першого десятирічного періоду розпочинався з дати набуття договором чинності (з 1 квітня 1999 року) і завершувався 1 квітня 2009 року. Тоді жодна зі сторін не виявила бажання припинити дію договору до 1 жовтня 2008 року, тому його дія автоматично продовжилася на наступний десятирічний період.

Згідно з договором про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ, закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці одне одного.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА