19:13 06.09.2018

ВР встановила кримінальну відповідальність для батьків та опікунів за торгівлю малолітніми дітьми

2 хв читати
ВР встановила кримінальну відповідальність для батьків та опікунів за торгівлю малолітніми дітьми

Верховна Рада України ухвалила в цілому закон про внесення змін до Кримінального кодексу України в частині відповідальності за торгівлю людьми.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідний законопроект (№6243) про внесення змін до ст.149 Кримінального кодексу щодо приведення у відповідність з міжнародними стандартами в другому читанні та в цілому підтримали 240 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту в четвер.

Згідно з документом, кримінальна відповідальність настає не лише за вербування, переміщення, переховування, передачу або одержання людини шляхом викрадення, обману та шантажу, але також якщо для отримання згоди на експлуатацію потерпілого було використано його уразливий стан або підкуплено третю особу, яка контролює потерпілого.

Крім того, в редакції статті, що діє нині, не виділяється окремо відповідальність батьків та опікунів за вербування, переміщення, переховування або передачу малолітніх дітей з метою експлуатації.

Ухвалені зміни передбачають позбавлення волі від 8 до 15 років із конфіскацією майна за торгівлю людьми, здійснену батьками, усиновителями, опікунами щодо малолітніх.

Як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, окремі положення ст.149 КК, зокрема визначення поняття "торгівля людьми", не відповідають положенням Конвенції ООН проти національної організованої злочинності та протоколу до неї про попередження і припинення торгівлі людьми, особливо жінками і дітьми.

Зазначено також, що чинна редакція ст.149 КК не надає чіткого визначення поняттю "торгівля людьми", що ускладнює правозастосування цієї статті Кримінального кодексу на практиці, а кримінальна відповідальність за діяння, яку вона передбачає, не узгоджується з міжнародним законодавством.

Ухвалені парламентом зміни до Кримінального кодексу набудуть чинності наступного дня після офіційного опублікування закону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА