19:38 11.09.2018

ВР пропонують штрафувати телеканали за виправдання окупації українських територій

2 хв читати
ВР пропонують штрафувати телеканали за виправдання окупації українських територій

Верховній Раді України пропонують уповноважити Національну раду з питань телебачення і радіомовлення (Нацрада) штрафувати телерадіоорганізації за виправдання окупації України.

Таке положення передбачено в законопроекті (№9068) про внесення змін до закону про телебачення і радіомовлення щодо посилення інформаційної безпеки, текст якого розміщено на сайті парламенту.

Документ передбачає, що Нацрада ухвалюватиме рішення про стягнення штрафу в сумі 25% розміру ліцензійного збору за трансляцію телерадіоорганізаціями висловів, які виправдовують чи визнають правомірною окупацію, якщо метою такої трансляції є розпалювання ворожнечі та ненависті.

Штрафи також буде передбачено за поширення термінології, що суперечить закону про особливості забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях.

Крім того, автори проекту закону пропонують збільшити з 10% до 25% ліцензійного збору штрафи за трансляцію телепередач, створених після 1 серпня 1991 року, які містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, які виправдовують окупацію територію України.

Як повідомлялося, у Верховній Раді проект закону був зареєстрований у п'ятницю, 7 вересня.

Його ініціювали голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар (фракція "Народний фронт") і група народних депутатів, серед яких - голови фракцій Радикальної партії, "Самопомочі", "Народного фронту" та "Блоку Петра Порошенка".

Раніше В.Сюмар повідомила про підготовку законопроекту, що передбачає недопущення в українських ЗМІ "мови ворожнечі" та виправдання російської агресії на території України.

"Є пропозиції, які ми виписали з моїми помічниками, які стосуються європейської практики... Те, що ми називаємо "мовою ворожнечі" та неприпустимості її. Мені здається, це був би логічний підхід", - сказала вона на засіданні профільного комітету в середу, 5 вересня.

В.Сюмар зазначила, що в ЗМІ трапляються випадки виправдання російської агресії та окупації частини території України.

"Ми його (законопроект - ІФ) виписали з абсолютно європейської практики, і він може бути дуже своєчасним і відповідним для України, проти якої ведеться гібридна війна, водночас без перегину у бік надмірних заходів у період виборів", - пояснила депутат.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА