11:36 12.09.2018

У Константинопольському патріархаті сподіваються, що його екзархи в Україні допоможуть прокласти шлях до автокефалії

2 хв читати

У Константинопольській церкві вважають, що призначення екзархів патріарха Варфоломія до України допоможе будівництву помісної незалежної Церкви.

"Два екзархи покликані прокласти шлях до автокефалії. Слід зазначити, що в цьому випадку процес не менш важливий, ніж мета. Фактично завдяки цьому процесу різні гілки Української православної церкви можуть бути зближені", - сказав митрополит Гальський Еммануїл, місцеблюститель Західноєвропейського екзархату Константинополя, в інтерв'ю італійському агентству церковних новин SIR.

Таким чином, продовжив ієрарх, головна місія екзархів Константинопольського патріархату полягає в "сприянні контактам, наведенні мостів, заохоченні діалогу і, нарешті, сприянні будівництву помісної незалежної Церкви".

За словами митрополита Еммануїла, патріарх Варфоломій має намір захищати українську церкву, за яку він "несе відповідальність, оскільки митрополит Київський канонічно залежить від юрисдикції Вселенського патріархату, незважаючи на те, що у 1686 році Московському патріархату було надано право висвятити митрополита Київського".

Таким чином, додав митрополит, Константинополь несе "подвійну відповідальність - як у православному світі загалом, так і в Україні зокрема".

Як повідомлялося, Константинопольський патріархат призначив своїми екзархами в Києві архієпископа Памфілійського Данила з США і єпископа Едмонтонського Іларіона з Канади.

У прес-центрі Київської Патріархії (УПЦ-КП) підтримали це рішення і заявили, що очікують плідної співпраці з екзархами в підготовці до надання автокефалії Православній церкві в Україні.

"Для світської аудиторії функції екзарха у цьому випадку можуть бути порівняні з функціями надзвичайного і повноважного посла. Такий, особистий екзархат, слід відрізняти від іншої - територіальної форми екзархату, яка в ХХ столітті існувала в Україні в Руської Православної Церкви. Щоб уникнути непорозумінь слід пояснити, що призначення екзархом не означає утворення нової церковної юрисдикції в формі екзархату", - наголосили в УПЦ Київського патріархату.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА