20:25 13.09.2018

Питання оновлення ЦВК наступного пленарного тижня об'єднає всі політсили Ради

3 хв читати
Питання оновлення ЦВК наступного пленарного тижня об'єднає всі політсили Ради

Голова фракції "Блок Петра Порошенка" у Верховній Раді Артур Герасимов упевнений, що парламентарії наступного пленарного тижня 18-21 вересня зможуть об'єднатися навколо питання призначення нового складу Центральної виборчої комісії (ЦВК).

"Я впевнений, що це питання наступного пленарного тижня об'єднає всі політичні сили", - сказав у четвер увечері А.Герасимов журналістам у кулуарах 15 форуму YES, організованого Фондом Віктора Пінчука.

Він також повідомив, що депутати "Блоку Петра Порошенка" розглянуть це питання на засіданні фракції в понеділок, 17 вересня.

"Питання оновлення ЦВК буде головним на засіданні фракції у понеділок", - наголосив нардеп.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко рекомендував 14 кандидатур на 13 місць у ЦВК.

5 липня поточного року народні депутати відмовилися розпочати звільнення членів ЦВК, термін повноважень яких закінчився, і до призначення нових. Після цього фракція БПП відмовилася від голосування в Раді, доки нардепи не повернуться до розгляду поновлення ЦВК.

9 липня голова парламенту Андрій Парубій повідомив, що збирає пропозиції від різних фракцій про те, як вийти з цієї ситуації. Зокрема, в парламенті запропонували ідею збільшити кількість членів ЦВК, що надасть можливість збільшити кількість вакантних посад у ній і призначити всіх 14 кандидатів, внесених президентом.

Представник президента в парламенті, нардеп фракції "Блок Петра Порошенка" Ірина Луценко висловила припущення, що буде знайдено компромісну позицію і Верховна Рада зможе змінити кількісний склад ЦВК і призначити нових її членів.

Водночас фракція "Народний фронт" виступила проти ідеї збільшення кількісного складу ЦВК і заявила про необхідність узгодження механізму відсіву одного з 14 претендентів, щоб заповнити 13 вакансій.

11 вересня А.Парубій заявив, що розраховує, що парламент розпочне розгляд нового складу ЦВК 20 вересня. Він також наголосив, що пропонуватиме якісь нові підходи: "У мене виникла ідея щодо повного оновлення Центральної виборчої комісії, і цим можна зняти дискусію щодо чисельності".

Увечері того ж дня І.Луценко в ефірі одного з українських телеканалів заявила, що фракція "Блоку Петра Порошенка" готова як до відмови від голосування за дві вже внесені президентом кандидатури в ЦВК від "БПП" і "Народного фронту", так і до повного оновленню складу комісії. Вона нагадала що "БПП" готова була відмовитися від голосування за одного зі своїх кандидатів, список яких вже подав президент України.

При цьому І.Луценко додала, що "БПП" очікує від "Народного фронту" також відмови від винесення на голосування одного зі своїх кандидатів: "Щоб зняти напруженість у залі. "Опозиційний блок" мав би навіть дві кандидатури, а зал уже визначився б голосуванням".

Вона також висловила думку, що якщо А.Парубій говорить про можливість повністю оновити склад ЦВК, то це свідчить про те, що відповідні дискусії вже тривають.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА