07:32 18.09.2018

"Опоблок" не підтримає ініціативу Порошенка про припинення дії договору про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною і РФ

2 хв читати
"Опоблок" не підтримає ініціативу Порошенка про припинення дії договору про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною і РФ

"Опозиційний блок" не підтримає ініціативу президента України Петра Порошенка про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією, заявляє співголова однойменної фракції Олександр Вілкул.

"Ні я, ні моя фракція не підтримає ... цю позицію влади", - заявив Олександр Вілкул в ефірі програми "Свобода слова" телеканалу ICTV в понеділок увечері.

За словами О.Вілкула, Україна і Російська Федерація мають відмовитися від будь-яких дій, які посилюють напруженість між країнами і взаємну недовіру.

Я вважаю, що влада повинна займатися не провокаційними діями, а перейти до змістовних переговорів.

Водночас, лідер фракції "Блок Петра Порошенка" Артур Герасимов упевнений, що парламент, в тому числі його фракція, підтримають припинення дії Договору про дружбу між Україною і Російською Федерацією.

"Я переконаний, що парламент чітко підтримає президента і рішення будуть прийняті", - сказав А.Герасимов.

Народний депутат Сергій Власенко ("Батьківщина") також заявив, що його фракція виступає за денонсацію договору.

"Ми за те, щоб цей договір був денонсований, оскільки Росія є країною-агресором, оскільки Путін є окупантом у нас в Криму і є агресором на Донбасі, тому ми вимагаємо денонсації цієї угоди", - підкреслив С.Власенко.

Як повідомлялося, президент України П.Порошенко підписав указ "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 вересня 2018 "Про Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією".

Даним рішенням РНБО, введеним у дію указом П.Порошенка, підтримані пропозиції Міністерства закордонних справ України щодо припинення Україною дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією, підписаного 31 травня 1997 року.

Міністерство закордонних справ України, зокрема, має заявити Російській Федерації про бажання України припинити дію Договору про дружбу з РФ відповідно до статті 40 цього договору і внести в установленому порядку на розгляд президенту України проект закону України про припинення дії договору про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною і РФ.

Крім того, згідно з рішенням РНБО, МЗС має проінформувати ООН, ОБСЄ та інші міжнародні організації про бажання України припинити дію Договору про дружбу з Росією, а також про підстави його припинення.

Представник президента у Верховній Раді України, народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Ірина Луценко під час засідання погоджувальної ради повідомила, що до 30 вересня Російська Федерація буде проінформована нотою МЗС України, а президентом України внесений до парламенту відповідний законопроект відповідно до статті 24 закону України "Про міжнародні договори України".

Як повідомлялося, 6 вересня 2018 року РНБО України підтримав ініціативу президента П.Порошенка про непродовження Договору про дружбу, партнерство і співробітництво з РФ на 10 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА