12:45 18.09.2018

ВР має ухвалити мовне законодавство, оскільки рішення про українську мову як першочергову при обслуговуванні саботується

2 хв читати
ВР має ухвалити мовне законодавство, оскільки рішення про українську мову як першочергову при обслуговуванні саботується

Активісти громадської організації "За україномовний Київ" наполягають на ухваленні Верховною Радою мовного законодавства, що регулює використання української мови, у зв’язку з частим ігноруванням прав українців на обслуговування їх українською мовою суб'єктами господарювання та місцевою владою.

Під час прес-конференції в прес-центрі агентства "Інтерфакс-Україна" у вівторок активісти повідомили, що 16 вересня в Києві касир мережі ресторанів швидкого харчування MacDonald's відмовився обслуговувати клієнта українською мовою.

"Ми говоримо про те, що такі випадки не поодинокі, й незважаючи на те, що деякі великі мережі все-таки намагаються обслуговувати українською мовою, багато хто вперто ігнорує права українців... Мережа "Цитрус", яка відмовляється переходити на державну мову, мережа KFC і ціла низка інших мереж, зокрема "Рукола", "АТБ", BILLA", - заявив голова київської організації Української Галицької партії, заступник голови громадської організації "За україномовний Київ", громадський активіст ініціативи #Геть_від_Москви Андрій Смолій.

Він нагадав, що Київська міська рада ще на засіданні 5 жовтня 2017 року ухвалила рішення "Про заходи щодо забезпечення регіональної мовної політики в місті Києві", згідно з яким суб'єкти господарювання повинні вести свою документацію державною мовою.

"Незважаючи на те, що 5 жовтня 2017 року Київська міська рада ухвалила рішення про те, що першочерговою мовою обслуговування на території міста Києва є українська мова, ... це рішення відверто саботується з боку суб'єктів господарювання та КМДА (Київська міськдержадміністрація - ІФ), яка повинна забезпечувати виконання цього рішення", - розповів активіст.

А.Смолій додав, що єдиним рішенням є прийняття Верховною Радою мовного законодавства.

"Наразі єдиним рішенням є ухвалення мовного законодавства на загальноукраїнському рівні, тобто Верховною Радою України ... Тільки ухвалення такого закону, який охоплюватиме всі сфери суспільного життя українців, зможе виправити ситуацію з мовою, і в Києві, і в Україні загалом", - пояснив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА