16:11 18.09.2018

Від саміту ЄС очікують узгодженої позиції щодо декларації про Brexit

2 хв читати

Керівники країн Євросоюзу в складі 27 членів (без Великої Британії) обговорять у четвер у Зальцбурзі Brexit за участю координатора ЄС щодо переговорів Мішеля Барньє, заявив журналістам високопоставлений чиновник ЄС на умовах анонімності.

"Є два особливо складних пункти - протокол стосовно Ірландії та спільна декларація про майбутнє партнерство", - сказав співрозмовник ЗМІ у вівторок у Брюсселі.

Він послався на поширений раніше того самого дня лист-запрошення голови Європейської ради Дональда Туска главам держав та урядів країн ЄС на неформальний саміт до Зальцбургу.

У ньому голова Євроради пише: "На жаль, сценарій із відсутністю угоди (про вихід Великої Британії з ЄС - ІФ) все ще цілком можливий. Але якщо ми всі діятимемо відповідально, ми зможемо уникнути катастрофи".

Д.Туск запропонував у Зальцбурзі узгодити "єдину думку про характер і загальну форму спільної політичної декларації" щодо майбутнього партнерства з Великою Британією; обговорити, як організувати заключний етап переговорів із Brexit, включаючи можливість скликати позапланову Європейську раду в листопаді та підтвердити необхідність юридично чинного рішення ірландської проблеми, щоб гарантувати відсутність у майбутньому жорсткого кордону між Ірландією та Північною Ірландією.

Голова Євроради наголосив, що "обмеження шкоди, завданої Brexit, є нашим спільним інтересом".

Відповідаючи на запитання журналістів, їхній високопоставлений співрозмовник зазначив, що у Європейської ради немає наміру підготувати в Зальцбурзі документ ЄС з цих питань.

"Вихідним матеріалом для дебатів щодо спільної політичної декларації будуть оцінки (Європейської - ІФ) комісії прогресу, досягнутому на переговорах", - пояснив функціонер ЄС.

Він сказав про очікування двох підходів у майбутніх дебатах. "Спільна політична декларація, яка буде дуже деталізованою, дуже чіткою, вичерпною. Або політична декларація, яка, зазначаючи згоду за низкою пунктів, залишить простір для переговорів за деякими сферами. Я думаю, що дві такі можливості будуть фундаментальними на дебатах у Зальцбурзі", - зазначило високопоставлене європейське джерело.

При цьому він звернув увагу на те, що, якщо планувати до листопада досягнення угоди щодо Brexit, супроводжуване політичною декларацією, то на плановому саміті ЄС у жовтні в Брюсселі буде необхідно мати вже письмово оформлену європейську позицію, засновану на дискусіях у Зальцбурзі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА