16:38 18.09.2018

Україна має законодавчо закріпити права опозиції - Ю.Льовочкіна

2 хв читати
Україна має законодавчо закріпити права опозиції - Ю.Льовочкіна

Витіснення опозиції з політичного процесу різко погіршує якість державного управління, вважає перший заступник голови Постійної делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи, народний депутат від "Опозиційного блоку" Юлія Льовочкіна.

"Витіснення опозиції з політичного процесу різко знижує якість державного управління. За відсутності демократичного контролю та конкуренції влада швидко деградує, корумпується і починає зловживати повноваженнями. Більше того, не враховуються інтереси цілих груп населення. У довгостроковій перспективі це може призвести до політичної дестабілізації та навіть до розхитування основ державності", - заявила Ю.Льовочкіна, коментуючи підсумки панельної дискусії "Парламентський контроль і роль опозиції" в парламенті Грузії, в якій вона брала участь разом з іншими членами Моніторингового комітету ПАРЄ, міжнародними експертами та грузинськими парламентарями.

На її думку, участь опозиції в політичному житті країни загалом і в парламентській роботі зокрема має принципове значення для демократичного розвитку будь-якої держави і внутрішньої цілісності суспільства. Такою самою є позиція європейських колег.

Народний депутат вважає, що ситуація в Україні зміниться на краще за підсумками майбутнього виборчого циклу.

За її словами, наростивши представництво в парламенті, "Опозиційний блок" планує створити інститут парламентської опозиції в Україні та розширити його контрольні функції.

"Першочерговим завданням є початок реального політичного діалогу, відкритого обміну думками і дискусія про шляхи розвитку країни. По-друге, треба ухвалити спеціальний закон, який гарантував би весь комплекс прав опозиції відповідно до міжнародних стандартів, - зокрема, з урахуванням Резолюцій ПАРЄ 1601 (2008), 2132 (2016), 2145 (2917), а також рекомендацій Венеціанської комісії щодо ролі опозиції", - вважає Ю.Льовочкіна.

На її думку, також має бути суттєво розширено права опозиції щодо делегування своїх представників в апарат парламенту, посилено можливості впливати на формування порядку денного роботи законодавчої влади, забезпечено право створення тимчасових парламентських комісій для вирішення найбільш суспільно значимих завдань життя країни або резонансних правопорушень.

"Ми вважаємо, що саме за опозицією має бути закріплене право висунення кандидатів на посаду омбудсмена, державних контрольних і ревізійних органів. Зокрема, Рахункової палати. Ці пропозиції будуть оформлені в закон про парламентську опозицію", - резюмувала Ю.Льовочкіна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА