10:00 19.09.2018

Міграція, безпека та Brexit будуть головними темами неформального саміту ЄС у Зальцбурзі

4 хв читати
Міграція, безпека та Brexit будуть головними темами неформального саміту ЄС у Зальцбурзі

Глави держав та урядів країн ЄС зберуться в середу ввечері в Зальцбурзі на неформальну зустріч, яку приймає Австрія як голова Ради ЄС.

У листі-запрошенні європейським лідерам на цей саміт голова Європейської ради Дональд Туск виділив три головні теми для обговорення 19 та 20 вересня: міграція, внутрішня безпека та Brexit.

Крім того, він повідомив, що прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей поділиться інформацією про хід розслідування у справі про замах на колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочку Юлію у британському місті Солсбері.

"Прем'єр-міністр розповість про висновки британських секретних служб. І це відбудеться в четвер, коли обговорюватимуть внутрішню безпеку", - підтвердив журналістам у вівторок у Брюсселі високопоставлений чиновник ЄС, ознайомлюючи їх на умовах анонімності з порядком денним саміту.

Він також зазначив, що цей саміт не прийматиме завершальних документів щодо внесених до порядку денного тем.

Зустріч розпочнеться з робочої вечері 28 європейських керівників, під час якої вони обговорять проблеми, пов'язані з міграцією.

"Голова Д.Туск хоче, щоб було проявлено конструктивний підхід, за якого кожна держава-член та всі інституції ЄС активно працюватимуть для пошуку розв’язання кризи. Якщо ми працюватимемо конструктивно і спільно, ми зможемо досягати прогресу. На сьогодні потоки мігрантів в Європу оцінюються на рівні, близькому до стану до кризи", - сказав співрозмовник ЗМІ.

У своєму листі Д.Туск написав про цю проблему: "Протягом літа напруженість між державами-членами знову поновилася з огляду на приплив мігрантів до ЄС. Я хочу відкрито заявити таке: прагнення покласти край міграційній кризі є спільним завданням усіх держав-членів та інституцій ЄС".

За повідомленням співрозмовника журналістів, очікується, що канцлер головуючої в Раді ЄС Австрії Себастьян Курц доповість про різні аспекти міграційної політики. Європейських лідерів буде поінформовано про те, що зроблено для вирішення питання щодо "платформ висадки" мігрантів у Середземномор'ї.

Відповідаючи на запитання, представник ЄС підтвердив, що глава уряду Італії Джузеппе Конте має намір представити членам Європейської ради свою пропозицію щодо висадки врятованих у морі мігрантів.

"Я думаю, що в дебатах необхідно просуватися до конструктивного підходу. Потрібно покінчити з образами та іншою напруженістю. І це має стати ключовим аспектом дебатів у середу. Але я не чекаю на прорив. На підставі тих контактів, які у нас були зі столицями (країн ЄС - ІФ), і нарад шерп важко уявити, що дійсно вийде прорив або суттєве просування після італійської пропозиції", - прокоментував він ініціативу прем'єра Італії.

Дебати в середу завершаться узагальненням прем'єр-міністром Т.Мей ходу переговорів щодо Brexit, що, на думку джерела, "допоможе підготувати дискусії на робочому обіді в четвер" про вихід Великої Британії з ЄС.

У сесії саміту в четвер із питань внутрішньої безпеки братимуть участь також усі 28 європейських лідерів.

"Слід визначити пріоритети щодо реформи Frontex (агентства ЄС з безпеки зовнішніх кордонів - ІФ). Є пропозиція Європейської Комісії. Вона викликала напруженість між державами-членами. Є різні елементи в цій пропозиції комісії, щоб поліпшити мандат Frontex і для роботи в ЄС, і за його межами, і збільшити суттєво людські і технічні ресурси цього агентства", - сказав співрозмовник ЗМІ.

За його словами, необхідно обговорити пропозицію Єврокомісії цілком з урахуванням амбітної мети австрійського головування в Раді ЄС завершити реформу Frontex до кінця поточної європейської легіслатури (термін повноважень - ІФ) з нинішнім Європарламентом.

Європейські лідери також обговорюватимуть поліпшення співпраці розвідслужб і поліції країн ЄС. Д.Туск запропонує розпочати роботу над глобальнішою стратегією боротьби проти перевізників нелегальних мігрантів.

Крім того, у рамках обговорення внутрішньої безпеки ЄС буде розглянуто пропозицію Єврокомісії щодо посилення кібербезпеки та захисту виборчих процесів в Євросоюзі.

"Відбудеться неформальна дискусія. Її мета - дати "зелене світло" підходу, пропонованому комісією", - пояснив європейський чиновник.

Під час робочого обіду в четвер керівники країн Євросоюзу у складі 27 членів (без Великої Британії) обговорять Brexit за участю координатора ЄС з переговорів Мішеля Барньє.

"Є два особливо складні пункти - протокол щодо Ірландії та спільна декларація про майбутнє партнерство", - зазначив співрозмовник журналістів.

Він послався на листа Д.Туска, в якому глава Євроради написав: "На жаль, сценарій із відсутністю угоди (про вихід Великої Британії з ЄС - ІФ) усе ще цілком можливий. Але якщо ми всі діятимемо відповідально, ми зможемо уникнути катастрофи".

Д.Туск запропонував погодити в Зальцбурзі "єдину думку про характер і загальну форму спільної політичної декларації" про майбутнє партнерство з Великою Британією; обговорити, як організувати завершальний етап переговорів щодо Brexit, зокрема можливість скликати позапланово Європейську раду в листопаді, і підтвердити необхідність юридичного вирішення ірландської проблеми, щоб гарантувати відсутність у майбутньому жорсткого кордону між Ірландією та Північною Ірландією.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА