10:21 19.09.2018

Указ про введення в дію рішення РНБО щодо припинення договору про дружбу між Україною та Росією набув чинності

3 хв читати
Указ про введення в дію рішення РНБО щодо припинення договору про дружбу між Україною та Росією набув чинності

 Указ президента України Петра Порошенка про рішення Ради національної безпеки і оборони від 6 вересня 2018 року "Про договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією" опубліковано в середу в "Урядовому кур'єрі".

Згідно з відповідним указом, підписаним главою Української держави 17 вересня, він набуває чинності з дня його опублікування.

Як повідомлялося, 28 серпня П.Порошенко заявив, що очікує від Міністерства закордонних справ пакета документів для початку процедури припинення дії цього договору. 3 вересня він повідомив про намір до 30 вересня направити Росії відповідне повідомлення про припинення договору.

6 вересня 2018 року РНБО України підтримала ініціативу президента П.Порошенка щодо непродовження договору про дружбу, співробітництво і партнерство з РФ на десять років. На засіданні РНБО П.Порошенко заявив, що буде дано доручення МЗС України в найкоротші терміни направити ноту російській стороні про припинення дії договору. "За результатами засідання РНБО буде рішення і доручення Міністерству закордонних справ у найкоротші терміни направити відповідну ноту російській стороні", – зазначив президент.

17 вересня президент України підписав указ "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 вересня 2018 р. "Про договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією".

Згідно з рішенням РНБО, МЗС має поінформувати ООН, ОБСЄ та інші міжнародні організації про бажання України припинити дію договору про дружбу з Росією, а також про підстави його припинення.

Представник президента у Верхній Раді України, народний депутат із фракції "Блок Петра Порошенка" Ірина Луценко під час засідання погоджувальної ради повідомила, що до 30 вересня Російську Федерацію буде поінформовано нотою МЗС України, а президент України вніс до парламенту відповідний законопроект відповідно до статті 24 закону України "Про міжнародні договори України".

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією було підписано 31 травня 1997 року терміном на десять років (із подальшою автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Верховна Рада ратифікувала документ 14 січня 1998 року, Держдума - 25 грудня 1998 року. Договір набув чинності 1 квітня 1999 року (з моменту обміну ратифікаційними грамотами).

Згідно зі ст. 40 договору, його укладено терміном на десять років. Дія договору автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію не менше ніж за шість місяців до завершення чергового десятирічного періоду. Відлік першого десятирічного періоду розпочинався з дати набуття договором чинності (з 1 квітня 1999 року) і завершувався 1 квітня 2009 року. Тоді жодна зі сторін не виявила бажання припинити дію договору до 1 жовтня 2008 року, тому його дія автоматично продовжилася на наступний десятирічний період.

Згідно з договором про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ, закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці одне одного.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА