10:36 19.09.2018

США не мають наміру запроваджувати санкції проти учасників проекту "Північний потік-2"

3 хв читати
США не мають наміру запроваджувати санкції проти учасників проекту "Північний потік-2"

Сполучені Штати не розглядають можливості введення санкцій стосовно компаній, що беруть участь у реалізації проекту будівництва газопроводу "Північний потік-2", заявив у вівторок президент США Дональд Трамп.

"Ми не розглядаємо такої можливості", - сказав він, відповідаючи на запитання журналіста, чи буде введено санкції стосовно компаній, що беруть участь у проекті будівництва газопроводу.

За повідомленнями американських ЗМІ, Д.Трамп зробив таку заяву, коли відповідав на запитання журналістів перед двосторонньою зустріччю з президентом Польщі Анджеєм Дудою.

"Дуже прикро для жителів Німеччини те, що Німеччина платить мільярди і мільярди доларів Росії (за газ - ІФ)", - сказав він журналістам перед зустріччю. "Я можу вам точно сказати, що німцям це не подобається", - додав американський лідер.

Під час прес-конференції за підсумками переговорів з А.Дудою президент США заявив, що жодна країна не повинна залежати від якогось одного постачальника енергоресурсів. "Ніхто не повинен залежати лише від одного постачальника енергоресурсів", - сказав він.

У свою чергу президент Польщі заявив, що проект газопроводу "Північний потік-2" є серйозною загрозою для Європи, оскільки може призвести до домінування РФ на ринку енергоресурсів. "Це будівництво ("Північного потоку-2" - ІФ) - величезна загроза", - сказав він.

За словами А.Дуди, "існує ризик російського домінування у сфері енергетики в Європі". Він пояснив, що після "Північного потоку-2" російська сторона може вирішити реалізувати додаткові схожі проекти.

Д.Трамп під час прес-конференції також заявив, що розуміє побоювання, які Росія викликає у Варшави.

"Я підтримую президента (Польщі - ІФ), я думаю, що він правий. Подивіться на історію Польщі та Росії. Ця історія - тривала і дуже складна. Тому, звісно, (А.Дуда - ІФ) має право так думати", - заявив Д.Трамп, відповідаючи на запитання журналістки про те, чи поділяє він переконання А.Дуди про загрозу, яку Росія становить для Східноєвропейського регіону.

Д.Трамп також висловив думку, що Росія, як і інші країни, поважає силу і могутність. "Я думаю, що Росія діяла агресивно, вони поважають силу, могутність, як і всі, а у нас - найбільша могутність у світі", - заявив він, зазначивши, що нині США, "м'яко кажучи", зміцнили свої збройні сили.

ЗМІ зазначають, що це вже не вперше, коли Д.Трамп критикує Німеччину за купівлю газу у Росії. Так, у липні він заявив, що Берлін платить великі гроші за російський газ, але при цьому просить у США захисту від Росії.

"Вони беруть природний газ, енергоресурси з Росії, платять їй багато мільярдів доларів. Але почекайте: ми ж ніби як маємо захищати вас від Росії, а ви платите цій країні мільярди доларів. Що ж тут відбувається?", - сказав він тоді.

При цьому президент США пояснював у липні, що його позиція щодо цієї теми ілюструє те, що він жорстко налаштований щодо Росії.

Газопровід "Північний потік-2" пройде Балтійським морем, сполучивши постачальників у Росії зі споживачами в Європі, його протяжність становитиме понад 1,2 тис. км. Пропускна спроможність сягатиме 55 млрд кубометрів газу на рік. Проект реалізує "Газпром" (MOEX: GAZP) в альянсі з європейськими компаніями - Engie, Uniper OMV, Shell, Wintershall.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА