12:21 20.09.2018

ВР направила до КС проект конституційних змін щодо інтеграції України в ЄС та НАТО

2 хв читати
ВР направила до КС проект конституційних змін щодо інтеграції України в ЄС та НАТО

Верховна Рада включила до порядку денного сесії та направила до Конституційного Суду (КС) президентський законопроект (№9037) про внесення змін до Основного закону в частині закріплення стратегічного курсу України на членство в Європейському Союзі та НАТО.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за включення до порядку денного сесії законопроекту і направлення законодавчої ініціативи до КС на пленарному засіданні парламенту в четвер проголосував 321 народний депутат. Проголосували "за" всі фракції та депутатські групи парламенту, за винятком фракції "Опозиційний блок".

Згідно з процедурою, законопроект про внесення змін до Конституції України Верховна Рада може розглянути лише за наявності висновку Конституційного Суду щодо відповідності ініціативи вимогам ст. 157 та 158 Основного закону.

Після отримання висновків КС парламент може попередньо схвалити (прийняти в першому читанні) такий законопроект не менше ніж 226 голосами. Після цього, на наступній черговій сесії, парламент може голосувати за нього для прийняття в цілому. Для цього знадобиться не менше ніж 300 голосів парламентарів. Така процедура встановлена Конституцією України.

Згідно із запропонованими змінами, в повноваженнях Верховної Ради буде "реалізація стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору".

Президент України стане гарантом реалізації стратегічного курсу держави на членство в ЄС та НАТО. А Кабінет Міністрів країни, у свою чергу, повинен буде забезпечувати реалізацію стратегічного курсу на членство України в цих організаціях.

При цьому в преамбулі до конституційних змін пропонується закріпити, що Верховна Рада підтверджує "європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України".

Крім того, глава держави пропонує з перехідних положень Конституції виключити норму про те, що "використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою".

У цьому контексті, звертаючись раніше в четвер до парламенту з щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України, П.Порошенко зазначив, що запропонованим ним законопроектом "із Конституції пропонується викреслити норму, яка дозволяє базування Чорноморського флоту (РФ - ІФ) в Україні. Після того, як повернемо Крим, російської бази в Севастополі більше не буде!", - заявив глава Української держави.

Президентський законопроект був зареєстрований в парламенті в понеділок, 3 вересня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенатор США Грем: Путін - не легітимний президент, закликаю адміністрацію Байдена підтримати включення РФ до списку країн-спонсорів тероризму

Виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні критично важливе - Зеленський на зустрічі з Гремом

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Зеленський зустрівся із сенатором США Гремом у Києві - посольство США

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

У МЗС Польщі прокоментували президентські вибори до РФ

Жодної легітимності в імітації російських виборів немає - Зеленський

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА