16:18 20.09.2018

Фріз: Стратегічне завдання парламенту - захистити європейський і євроатлантичний шлях розвитку держави

2 хв читати
Фріз: Стратегічне завдання парламенту - захистити європейський і євроатлантичний шлях розвитку держави

Народний депутат фракції партії "Блок Петра Порошенка", голова парламентської делегації в Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз закликала колег із парламенту підтримати президентський законопроект №9037 про внесення змін до Конституції України про стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в ЄС і НАТО.

"Стратегічне завдання парламенту - захистити європейський і євроатлантичний шлях розвитку держави, обраний українським суспільством п’ять років тому, коли ми вийшли на Євромайдан. Ми на весь світ заявили, що українці ототожнюють себе з Європою і бачать майбутнє своєї країни в єдиному західному просторі! Підтримавши ідею глави держави, ми унеможливимо реванш країни-агресора", - зазначила І.Фріз під час розгляду законопроекту.

Вона зазначила, що положення запропонованих змін визначають як незворотний стратегічний курс на набуття членства в НАТО і ЄС, розширюють повноваження Верховної Ради, яка стає відповідальною за реалізацію цього курсу.

"Президент України стає гарантом, а Кабмін має забезпечувати втілення цієї стратегії. Важливим доповненням стане скасування в Конституції ст. 14 перехідних положень про розміщення військових баз інших країн в Україні. Я наголошую, що після відновлення територіальної цілісності та повернення Криму Україні жодної "бляшанки" Чорноморського флоту РФ не залишиться ні на нашій землі, ні в нашій акваторії", - заявила І.Фріз.

Вона також зазначила, що базам НАТО це не заважає, "це регулюється в іншому положенні Конституції".

"На зустрічі з президентом України два тижні тому всі демократичні сили парламенту погодилися підтримати ці зміни до Основного закону. Переконана, що сьогоднішнє голосування стане чітким індикатором для наших військовослужбовців, які ціною свого життя захищають наш європейський і євроатлантичний вибір, для українського суспільства, наших міжнародних партнерів. Закликаємо всіх підтримати цю ініціативу президента", - резюмувала І.Фріз.

Як повідомлялося, Верховна Рада в четвер внесла до порядку денного сесії та направила до Конституційного суду (КС) президентський законопроект №9037 про внесення змін до Основного закону в частині закріплення стратегічного курсу України на членство в Європейському Союзі та НАТО.

Після отримання висновків КС парламент може попередньо схвалити (прийняти в першому читанні) такий законопроект щонайменше 226 голосами. Після цього, на наступній черговій сесії, парламент може голосувати за нього для прийняття в цілому. Для цього знадобиться не менше ніж 300 голосів парламентаріїв. Таку процедуру встановлено в Конституції України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА