19:13 21.09.2018

Кучма переконаний, що за реалізації проекту "Північний потік-2" Україна втратить газовий транзит

2 хв читати
Кучма переконаний, що за реалізації проекту "Північний потік-2" Україна втратить газовий транзит

Другий президент України (1994-2005 рр.), представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма переконаний, що реалізація газотранспортного проекту "Північний потік-2" призведе до втрати транзиту газу територією України, і шкодує, що не було створено газотранспортний консорціум щодо української ГТС.

"Ви уявляєте, що таке "Північний потік-2" для України? Це наша труба стає порожньою практично. Там говорять і обіцяють, що ми розглядаємо, щоб щось залишилося. Та нічого, якщо "Північний потік-2", ще там "Турецький потік", то на Україну нічого не залишається - 10-15 млрд (куб. м - ІФ)", - сказав Л.Кучма на прес-конференції в Дніпрі в п'ятницю.

"Ми зараз за того малого прокачування і те $2-3 млрд отримуємо. А втратити... І все через нашу недалекоглядність. Росія просила, Європа просила, і ми підписали в 2002 році Меморандум з Росією, Німеччиною - створити спільний консорціум щодо нашої української ГТС. Потім дали згоду французи, італійці. Та ми б сьогодні на коні були. А ми що заявили? Підніміть пресу: мене тиснули, що я мало не зрадник національних інтересів, національне багатство розпродаю. Але ми ж не продавали, ми трубою входили в консорціум. Причому у нас передбачалося 51%. А сьогодні ми вже прозріли, пропонували, що давайте. Так усе, потяг пішов. Ручкою нам помахали", - додав другий президент.

За словами Л.Кучми, так виходить, "коли політика біжить попереду економіки - і так ми в усіх справах, навіть сьогодні".

З огляду на це він згадав договір про дружбу і співробітництво з РФ, рішення щодо непродовження якого було ухвалено цього тижня. "Що ми від цього отримаємо? Завжди потрібно дивитися на кінцевий результат... Я ще розумію, якби в 2014 році, оскільки війна в Україні, розірвали б договір. Але ми ж цього не робимо. А коли ми робимо? Коли завтра вибори", - сказав Л.Кучма.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА