21:30 21.09.2018

Туск назвав безкомпромісною позицію Великої Британії щодо Brexit

3 хв читати
Туск назвав безкомпромісною позицію Великої Британії щодо Brexit

Голова Європейської Ради Дональд Туск назвав жорсткою представлену на саміті ЄС в Зальцбурзі позицію Великої Британії стосовно Brexit, проте він все ще розраховує на компроміс.

"Позиція Великої Британії, представлена перед зустріччю в Зальцбурзі (неформальним самітом ЄС 19-20 вересня - ІФ) і під час неї, була напрочуд жорсткою і фактично безкомпромісною", - йдеться в заяві Д.Туска, поширеній прес-службою Євроради в Брюсселі в п'ятницю.

Однак Д.Туск підкреслив, що вважає "можливим" компроміс з Brexit.

"Реакція лідерів 27 країн ЄС полягала в тому, щоб підтвердити нашу довіру головному переговірнику Мішелю Барньє і нашу позицію про цілісність єдиного ринку і з питання ірландського кордону. Розуміючи логіку переговорів, я залишаюся переконаним у тому, що прийнятний для всіх компроміс, як і раніше, можливий . Я говорю ці слова як близький друг Великої Британії і справжній шанувальник прем'єр-міністра Мей", - сказано в комюніке.

Він запевнив, що Європейський союз і його керівники повною мірою поважають рішення Великої Британії, висловлене на референдумі про вихід з ЄС.

Окрім того, Д.Туск зазначив, що з самого початку ЄС "зосереджувався на тому, щоб знайти рішення, яке б мінімізувало збиток від Brexit". Він також вказав на важливість того, щоб створити найкращі відносини між Брюсселем і Лондоном у майбутньому.

Тим часом, Д.Туск заявив, що ЄС ретельно і "з усією серйозністю" вивчив пропозиції Лондона, представлені в плані Чекерс.

"Ми ретельно вивчили пропозиції, висунуті в Чекерс. Результати нашого аналізу були відомі британській стороні стосовно кожної деталі протягом багатьох тижнів. Після активних консультацій з державами-членами (ЄС - ІФ) ми вирішили, що на благо переговорів і з поваги до зусиль прем'єра -міністра Мей ми будемо розглядати план Чекерс як крок у правильному напрямку", - наголошується в заяві голови Європейської Ради.

Він нагадав, що "деякі пропозиції прем'єр-міністра Мей в Чекерс вказують на позитивну еволюцію підходу Великої Британії, а також на волю до мінімізації негативних наслідків Brexit".

"З інших питань, таких як ірландське, чи правила економічного співробітництва, пропозиції Британії необхідно буде переробити і продовжити переговори", - повторив голова Євроради позицію ЄС.

Раніше в п'ятницю британський прем'єр Тереза Мей заявила, що переговори Лондона і Брюсселя навколо умов виходу Великої Британії з Європейського Союзу зайшли в глухий кут, і відповідь європейської сторони на пропозиції Британії, яка пролунала в Зальцбурзі була неприйнятною.

Крім того, вона зазначила, що чекає від ЄС поваги в процесі переговорів.

Раніше на цьому тижні Д.Туск заявив, що переговори щодо виходу Великої Британії з ЄС переходять до вирішального етапу, ЄС вважає позитивними деякі плани Лондона з Brexit, але бачить необхідність у переробці деяких питань. Зокрема, Д.Туск наголосив на необхідності для Великої Британії переглянути позицію з питань кордону між республікою Ірландія і Північною Ірландією.

Напередодні Т.Мей заявила, що особисто вважає, що Лондон і Брюссель здатні досягти зручної для сторін угоди.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА