20:27 23.09.2018

Порошенко про надання автокефалії Православній Церкві України: для нас дуже важлива підтримка Константинопольської Церкви-Матері

3 хв читати
Порошенко про надання автокефалії Православній Церкві України: для нас дуже важлива підтримка Константинопольської Церкви-Матері

Президент України Петро Порошенко подякував Вселенському патріарху Варфоломію за незмінну позицію про надання автокефалії Православній Церкві України.

"Дякую Його Всесвятості Вселенському Патріарху Варфоломію за тверду і незмінну позицію про надання автокефалії Православній Церкві України. Для нас дуже важлива підтримка Константинопольської Церкви-Матері. Разом з десятками мільйонів українських православних молюся за рішення про надання автокефалії, роблю і зроблю для цього все від мене залежне", - написав глава держави на своїй сторінці в Фейсбук у неділю ввечері.

Як повідомив директор Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД), колишній заступник глави адміністрації президента України Ростислав Павленко на своїй сторінці в Фейсбук, Вселенський Патріарх Варфоломій у неділю зробив важливу заяву, яка вкотре показала позицію "Матері-Церкви": "Україна скоро отримає автокефалію, тому що це її право".

Р.Павленко зазначив, що важливі для розуміння позиції Фанара, зокрема, такі слова Патріарха: "У 1998 році Вселенський Патріархат проголосив автокефальний статус Православної Церкви в Чеських землях і Словаччині".

"Тепер настала черга України, яка, як я сподіваюся, незабаром отримає статус автокефалії, не дивлячись на існуючі протидії, тому що це її право. Це її право на отримання автокефалії, а з іншого боку, це право і дійсно виняткове право нашого Вселенського Патріархату надавати автокефалії, як це було надано всім новітнім Православним Церквам, починаючи з Росії в 16 столітті, і закінчуючи Православною Церквою в Чеських землях і Словаччині", - написав екс-заступник глави адміністрації президента України.

Він також підкреслив, що процес надання автокефалії, що почався після звернення президента П.Порошенка і архієреїв українських православних церков, "наближається до завершення. Україна матиме свою, незалежну Православну Церкву".

Як повідомлялося, 17 квітня 2018 року президент України П.Порошенко повідомив про свій намір звернутися до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія з закликом видати Томос про єдину помісну православну церкву в Україні, і закликав Верховну Раду в найкоротші терміни підтримати його ініціативу.

19 квітня народні депутати підтримали звернення президента до Вселенського патріарха щодо надання Томосу про автокефалію.

Священний Синод Вселенського патріархату в Константинополі прийняв до розгляду звернення президента України щодо надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні, а також вирішив почати процедуру, необхідну для надання автокефалії Українській православній церкві.

В кінці травня архімандрит Української православної церкви (Московського патріархату), колишній керівник відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ (МП) Кирило (Говорун) заявив, що Томос про автокефалію Української православної церкви вже написаний, але процес його рецепції (сприйняття) іншими Церквами може бути тривалим.

23 липня заступник голови адміністрації президента України Р.Павленко повідомив, що процедури, необхідні для надання Томосу про автокефалію Православній церкві в Україні, тривають.

"Триває інформування Фанаром (резиденція Константинопольського патріарха - ІФ) помісних церков. Після завершення комісія, яка цим займається (митрополити Варфоломій (Самарас), Еммануїл і Іоанн), доповість Синоду, і буде прийнято рішення про наступні кроки", - сказав Р.Павленко агентству "Інтерфакс-Україна".

Президент України Петро Порошенко впевнений, що отримання Україною Томосу про автокефалію завершить твердження її незалежності і самостійності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА