10:01 24.09.2018

Глава МЗС Угорщини пообіцяв пропорційну відповідь, якщо Україна вишле угорського консула

3 хв читати
Глава МЗС Угорщини пообіцяв пропорційну відповідь, якщо Україна вишле угорського консула

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що Будапешт дасть пропорційну відповідь, якщо українська сторона вишле з країни угорського консула.

"Якщо українська сторона вишле консула Угорщини, це не залишиться без пропорційної відповіді з боку угорської сторони, але є надія, що цього можна уникнути", - зазначив П.Сіярто журналістам перед відльотом на засідання Генасамблеї ООН у Нью-Йорку (США), повідомляє угорське видання Origo.

Він підтвердив, що зустрінеться з українським колегою Павлом Клімкіним у Нью-Йорку, додавши, що останнім часом в Україні посилилися антиугорські настрої. Він пов'язує це з підготовкою до проведення в Україні президентських і парламентських виборів.

П.Сіярто зазначив, що події минулого тижня "зайшли надто далеко" й перейшли всі "писані й неписані правила міжнародного права та дипломатії", оскільки українські спецслужби "провели спецоперацію в консульстві Угорщини, яка є членом НАТО".

"Подвійне громадянство поширене в Європі, і якщо Україна справді хоче рухатися в бік ЄС, не може ставити під сумнів таку інституцію", - зазначив він.

Міністр додав, що Угорщина й надалі вдаватиметься до кроків, які уповільнять рух України в бік ЄС і НАТО.

Як повідомлялося, раніше в українських ЗМІ з'явилася інформація про видачу паспортів Угорщини громадянам України на території консульства Угорщини в Береговому Закарпатської області, а також відповідне відео із прийняттям присяги. Після прийняття присяги, в якому громадяни називають Угорщину своєю батьківщиною і зобов'язуються служити їй, співробітники дипустанови закликають їх приховувати від державних структур України факт отримання угорського громадянства.

19 вересня П.Клімкін заявив, що має намір під час зустрічі в США на Асамблеї ООН з главою угорського зовнішньополітичного відомства обговорити появу інформації про видачу паспортів Угорщини в Береговому Закарпатської області.

Міністр уточнив журналістам, що готовий показати це відео главі МЗС Угорщини. "Скажу, що консулу нічого там робити, нехай видає угорські паспорти угорським громадянам краще в Будапешті", - заявив глава зовнішньополітичного відомства.

"Думаю, (...) консулу доведеться поїхати видавати угорські паспорти до Будапешта. І аж ніяк не українським громадянам", - також написав П.Клімкін на своїй сторінці у Facebook.

Наступного дня, 20 вересня, міністр закордонних справ Угорщини П.Сіярто назвав недружніми та ризикованими ідеї української сторони щодо висилки угорського консула в м. Береговому Закарпатської області у зв'язку з інформацією про видачу угорських паспортів українським громадянам, і допускає перешкоджання європейській інтеграції України в подальшому.

"Після заходів, які є дискримінаційними для закарпатських угорців, і різних спроб залякати їх, серія нападів на нас тепер перейшла на інший рівень... Такий крок поставить відносини між двома країнами в інший вимір і не залишиться без відповіді... Угорщина постійно стежить за розвитком подій, і можливо, що в майбутньому також можуть знадобитися подальші заходи щодо уповільнення інтеграції України", - заявив П.Сіярто журналістам у Будапешті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА