08:24 25.09.2018

"П'ятірка" щодо Ірану підтвердила прихильність угоди з іранського атому - спільна заява

2 хв читати
"П'ятірка" щодо Ірану підтвердила прихильність угоди з іранського атому - спільна заява

П'ять країн-підписантів угоди щодо іранської ядерної програми підтвердили прихильність виконання положень Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) відповідно до оголошення від 2015 року, повідомляється в їхній спільній заяві за підсумками міністерської зустрічі на полях ГА ООН.

Про це йдеться в спільній заяві, ухваленій на засіданні "п'ятірки" (Росія, Китай, Велика Британія Франція та Німеччина), що відбулося на полях сесії Генасамблеї ООН.

Крім того, в документі, який зачитала після завершення засідання голова європейської дипломатії Федеріка Могеріні, наголошується, що іранська сторона повною мірою виконує зобов'язання відповідно до СВПД.

У заяві зазначено, що учасники засідання підтвердили необхідність подальшого розвитку ділових зв'язків з Іраном, пов'язаних, зокрема, з експортом Іраном своїх нафти і газу. В умовах санкційної політики США, вважають учасники засідання, необхідно забезпечити захист компаній, що здійснюють ділові зв'язки з Іраном.

З цією метою, як заявила Ф.Могеріні, необхідно сформувати механізм фінансових розрахунків із Тегераном. За її словами, європейські країни вже створили такий механізм, і сподіваються, що інші держави приєднаються до нього.

СВПД з Іраном підписала "шістка" міжнародних посередників - п'ять постійних членів РБ ООН і Німеччина в липні 2015 року. У травні 2018 року президент США Дональд Трамп, назвавши угоду "поганою", заявив про вихід із неї Сполучених Штатів.

Вашингтон оголосив про відновлення наявних до підписання угоди американських санкцій проти Ірану у фінансово-економічній сфері, що передбачають, зокрема, санкції стосовно компаній третіх країн, які ведуть бізнес з іранськими партнерами.

До 4 листопада всі компанії, щоб уникнути санкцій проти них із боку США, мають згорнути співпрацю з Іраном у сфері вуглеводневої сировини, зокрема, припинити закупівлі іранської нафти. Послаблення зроблено для окремих держав, яким Вашингтон наказує значною мірою скоротити імпорт нафти з Ірану.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА