12:56 26.09.2018

Група націоналістів вимагала під МЗС реакції Клімкіна на ситуацію з видачею угорських паспортів українцям на Закарпатті

3 хв читати
Група націоналістів вимагала під МЗС реакції Клімкіна на ситуацію з видачею угорських паспортів українцям на Закарпатті

Група активістів партії "Національний корпус" і руху "Національні дружини" в середу провели акцію під будівлею МЗС України в Києві з вимогою реакції української сторони, і зокрема, міністра закордонних справ Павла Клімкіна, на ситуацію з видачею українцям угорських паспортів на Закарпатті, а також передала заступнику глави МЗС свої вимоги.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", кілька десятків представників "Нацкорпусу" і "Нацдружин" зібралися біля будівлі українського зовнішньополітичного відомства в центрі Києва, висловлюючи свою незгоду з відсутністю позиції української сторони на ситуацію в Береговому (Закарпатська обл.). Учасники акції вимагали реакції безпосередньо міністра закордонних справ, зокрема, висилки з країни угорського консула.

"Ситуація, яка сталася в Береговому, є відкритим прецедентом ... зараз ми передаємо свої вимоги одному із заступників міністра (П.Клімкін перебуває наразі в Нью-Йорку, де очолює делегацію України на ГА ООН - ІФ). Далі будемо йти до посольства Угорщини, щоб, передати інші вимоги - щоб вони подумали", - сказав у коментарі журналістам спікер "Нацкорпусу" Олександр Алфьоров.

За його словами, минув тиждень з моменту скандалу на Закарпатті, але ніякої реакції від української сторони не надійшло.

"Це питання не можна знімати з порядку денного.., а симптоматика така, що цей епізод намагаються замилити", - висловив думку О.Алфьоров.

Конкретизуючи вимоги активістів, спікер "Нацкорпусу" сказав: "Україна має гідно відповісти на виклик Будапешта. Ця відповідь складається з кількох кроків. Перший-пояснення від Угорщини, другий - відкликання консула".

Як повідомлялося, раніше в українських ЗМІ з'явилася інформація про видачу паспортів Угорщини громадянам України на території консульства Угорщини в Береговому Закарпатської області, а також відповідне відео зі складенням присяги. Після складення присяги, в якій громадяни називають Угорщину своєю батьківщиною і зобов'язуються служити їй, співробітники дипустанови закликають їх приховувати від державних структур України факт отримання угорського громадянства.

19 вересня П.Клімкін заявив, що має намір під час зустрічі в США на Генасамблеї ООН з главою угорського зовнішньополітичного відомства обговорити інформацію, що з'явилася про видачу паспортів Угорщини в Береговому Закарпатської області.

Міністр уточнив журналістам, що готовий показати це відео главі МЗС Угорщини. "Скажу, що консулу нічого там робити, нехай видає угорські паспорти угорським громадянам краще в Будапешті", - заявив глава зовнішньополітичного відомства.

"Думаю, (...) консулу доведеться відправитися видавати угорські паспорти до Будапешта. І наж ніяк не українським громадянам", - також написав П.Клімкін на своїй сторінці у Facebook.

Наступного дня, 20 вересня, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто назвав недружніми і ризикованими ідеї української сторони щодо висилки угорського консула до м. Берегове Закарпатської області у зв'язку з інформацією про видачу угорських паспортів українським громадянам, і допускає перешкоджання європейської інтеграції України в подальшому.

"Після заходів, які є дискримінаційними для закарпатських угорців і різних спроб залякати їх, серія нападів на нас перейшла на інший рівень... Такий крок поставить відносини між двома країнами в інший вимір і не залишиться без відповіді...Угорщина постійно стежить за розвитком подій, і можливо, що в майбутньому також можуть знадобитися подальші заходи щодо уповільнення інтеграції України ", - заявив П.Сіярто журналістам у Будапешті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

Євросоюзу необхідний "стрибок" в оборонній політиці, вважає Боррель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА