20:45 26.09.2018

Глави МЗС України та Угорщини не дійшли взаєморозуміння щодо "паспортного скандалу"

3 хв читати
Глави МЗС України та Угорщини не дійшли взаєморозуміння щодо "паспортного скандалу"

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що не досяг згоди з главою МЗС Угорщини Петером Сіярто в питанні допомоги угорській громаді в Україні.

"Зустріч була дуже непроста. З низки питань працюватимемо далі. З ключових питань ми не досягли успіху, і, я так розумію, ми не можемо досягти розуміння, оскільки у нас принципово різне розуміння того, як допомагати угорській громаді. Але я сказав Сіярто, що я налаштований, щоб допомогти нашій угорській громаді, це наша угорська громада", - сказав П.Клімкін під час підходу до журналістів після зустрічі з його угорським колегою П.Сіярто в штаб-квартирі ООН, відеозапис якого розміщено на сторінці МЗС України у Facebook у середу.

За словами П.Клімкіна, на зустрічі він запевнив П.Сіярто в готовності сприяти угорській громаді.

"Ми не хочемо зробити угорців меншими угорцями. Ми хочемо зробити їх... справжніми громадянами України і послідовно йтимемо до цієї мети", - наголосив глава МЗС України.

Водночас П.Клімкін повідомив, що сторони обговорили нещодавно створену в угорському уряді посаду уповноваженого міністра щодо Закарпаття, і угорська сторона погодилася змінити цю назву на попередню. "Я сказав, що з цією назвою ми не можемо почати працювати, тому що ми це розглядаємо як свідому провокацію", - сказав український міністр.

П.Клімкін зазначив, що градус дискусії та всі останні заяви угорської сторони сприймаються Києвом як полеміка, що "дуже схожа на російську", - Угорщина почала робити ставку на угорську громаду, хоча йдеться про українських громадян.

"Я сказав пану Сіярто, що, по-перше, ми завжди намагалися допомогти угорській громаді (добре) почуватися в країні, громадянами якої вони є, не бути ізольованими через відсутність знання української, ізольованими в сенсі розуміння, в якій країні вони живуть. П.Сіярто, сказав мені, що українські громадяни - угорці, безумовно, вони є лояльними до України, але є і лояльними до своєї національності. На що я відповів йому, що це не та лінія, яку ми сьогодні бачимо", - розповів глава МЗС України.

За його словами, під час зустрічі сторони детально обговорили те, що відбувається в угорському консульстві в м. Береговому Закарпатської області, але П.Сіярто не погодився з позицією Києва щодо порушень із боку консула.

П.Клімкін наголосив, що проблема не лише у видачі паспортів. "Звісно, це проблема. Але не лише в цьому. Друга фундаментальна проблема - що Угорщина порушує міжнародне право і законодавство України. Якщо Угорщина хоче це робити відповідно до Віденської конвенції про консульські зносини, нехай вона запитає про це. І якщо ми це теоретично дозволимо, то будь ласка. Але ми цього не дозволяємо. Але угорські консули інструктують українських громадян, як приховувати нові отримані права та обов'язки, - це також є фундаментальним порушенням нашого законодавства", - пояснив П.Клімкін.

"У результаті годинної дискусії ми не досягли згоди щодо того, яким чином вичерпати цей інцидент. Я запропонував П.Сіярто або самому відкликати консула, я так розумію, він із цим не згоден. Якщо відповідного рішення найближчими днями не буде, він поїде додому - це безумовно", - наголосив глава МЗС України.

Раніше в українських ЗМІ з'явилася інформація про видачу паспортів Угорщини громадянам України на території консульства Угорщини в м. Береговому Закарпатської області, а також відповідне відео зі складанням присяги. Після складання присяги, в якій громадяни називають Угорщину своєю батьківщиною та зобов'язуються служити їй, співробітники дипустанови закликають їх приховувати від державних структур України факт отримання угорського громадянства.

Міністр закордонних справ України П.Клімкін заявив про наміри обговорити цю інформацію з главою угорського зовнішньополітичного відомства під час зустрічі в США на Асамблеї ООН.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА