10:47 28.09.2018

Вакарчук виступає за запрошення в Україну іноземних суддів

2 хв читати
Вакарчук виступає за запрошення в Україну іноземних суддів

Рок-музикант і громадський діяч Святослав Вакарчук виступає за запрошення в Україну авторитетних іноземних суддів, насамперед до ведення господарських справ.

С.Вакарчук у своїй статті для інтернет-видання "Українська правда", опублікованій у п'ятницю, зазначає, що закон в Україні став "цинічним поняттям", яке "люди перестали сприймати всерйоз" - чиновники, топ-політики й олігархи навчилися його обходити заради своїх власних інтересів, тоді як звичайні українці не можуть домогтися справедливості.

"Така ситуація не просто болюча, вона небезпечна для країни. Якщо ми як держава хочемо вижити і стати здоровими, вихід один - нам потрібні справжні зміни. Справедливість має стати основним принципом", - пише С.Вакарчук.

Тому, за його словами, найважливішою реформою, яка може принести Україні більше справедливості, є реформа судової системи.

С.Вакарчук пропонує три конкретні кроки, які слід зробити якомога швидше. По-перше, необхідно здійснити повне оновлення суддівського корпусу, а відбір суддів "доручити тим, кому найбільше довіряє суспільство": міжнародним експертам, волонтерам і громадським активістам.

По-друге, на думку С.Вакарчука, слід домогтися довіри українського та іноземного бізнесу до українських судів, адже "без цього не буде ні інвестицій, ні дешевих кредитів, ні інновацій".

"Саме тому потрібно серйозно подумати про залучення авторитетних іноземних суддів до ведення справ в Україні. Це, насамперед, стосується господарських справ, а особливо - апеляцій і касацій", - пише він.

По-третє, слід створити умови, за яких судді боятимуться займатися корупцією.

"Спочатку оновити склад касаційного суду. Він має отримати повну довіру суспільства. Далі, якщо якийсь суддя першої інстанції матиме велику кількість справ, повернутих після касації, це має стати підставою для розгляду його/її дій тією ж ВККС (Вищою кваліфікаційною комісією суддів - ІФ). Якщо розгляд покаже упередженість або незаконність дій судді, то його/її повинні негайно звільнити", - наголосив С.Вакарчук.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА