11:29 28.09.2018

До КС надійшов президентський проект конституційних змін щодо інтеграції України в ЄС і НАТО

2 хв читати
До КС надійшов президентський проект конституційних змін щодо інтеграції України в ЄС і НАТО

До Конституційного суду України (КС) надійшло звернення Верховної Ради щодо відповідності Конституції президентського законопроекту (№9037) про внесення змін до Основного закону в частині закріплення стратегічного курсу України на членство в Європейському Союзі та НАТО.

"27 вересня до Конституційного суду України надійшло конституційне звернення Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору) (№9037) вимогам ст. 157 і ст. 158 Конституції України", - зазначено на сайті КС у п'ятницю.

Як повідомлялося, 20 вересня Верховна Рада внесла до порядку денного сесії та направила до Конституційного суду президентський законопроект (№9037) про внесення змін до Основного закону в частині закріплення стратегічного курсу України на членство в Європейському Союзі та НАТО.

Згідно з процедурою, законопроект про внесення змін до Конституції України Верховна Рада може розглянути лише за наявності висновку Конституційного суду щодо відповідності ініціативи вимогам ст.157 і 158 Основного закону.

Після отримання висновків КС парламент може попередньо схвалити (прийняти в першому читанні) такий законопроект щонайменше 226 голосами. Після цього, на наступній черговій сесії, парламент може голосувати за нього для ухвалення в цілому. Для цього знадобиться щонайменше 300 голосів парламентаріїв. Таку процедуру встановлено в Конституції України.

Згідно з запропонованими змінами, у повноваженнях Верховної Ради буде "реалізація стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору".

Президент України стане гарантом реалізації стратегічного курсу держави на членство в ЄС і НАТО. А Кабінет Міністрів країни, у свою чергу, повинен буде забезпечувати реалізацію стратегічного курсу на членство України в цих організаціях.

При цьому в преамбулі до конституційних змін пропонується закріпити, що Верховна Рада підтверджує "європейську ідентичність Українського народу та незворотність європейського і євроатлантичного курсу України".

Крім того, глава держави пропонує з перехідних положень Конституції вилучити норму про те, що "використання наявних військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою".

У цьому контексті, звертаючись раніше в четвер до парламенту зі щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України, П.Порошенко зазначив, що в запропонованому ним законопроекті "з Конституції пропонується викреслити норму, яка дозволяє базування Чорноморського флоту (РФ - ІФ) в Україні". "Після того як повернемо Крим, російської бази в Севастополі більше не буде!" - заявив глава Української держави.

Президентський законопроект зареєстровано в парламенті в понеділок, 3 вересня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА