14:13 01.10.2018

Трамп назвав "історичною" і "чудовою" нову торговельну угоду з Канадою, яка замінить NAFTA

2 хв читати
Трамп назвав "історичною" і "чудовою" нову торговельну угоду з Канадою, яка замінить NAFTA

Президент США Дональд Трамп у понеділок високо оцінив нову торговельну угоду з Канадою, яке замінить Північноамериканську угода про вільну торгівлю (NAFTA).

"Вчора пізно ввечері під кінець дедлайну ми досягли чудової нової торгової угоди з Канадою, що буде частиною вже укладеної угоди з Мексикою. Вона називатиметься USMCA (Угода США-Мексика-Канада - ІФ)", - написав Д.Трамп на своїй сторінці в "Твіттері".

"Це велика угода для трьох наших країн, вона виправляє безліч складнощів і помилок, яких припустилися в NAFTA, відкриває ринки для наших фермерів і виробників, прибирає торгові бар'єри і зближує всі три великі нації в конкуренції з усім іншим світом. USMCA - це історична угода", - додав американський президент.

Раніше повідомлялося, що Канада в останній момент погодилася приєднатися до торговельної угоди, укладеної в серпні США з Мексикою, і реформувати NAFTA.

Д.Трамп погрожував відмовитися від NAFTA або замінити її двосторонніми угодами, якщо Мексика і Канада не підуть на поступки в сфері зовнішньої торгівлі. Крайній термін для укладення угоди з Канадою завершувався минулої неділі, і у разі зриву переговорів проти канадських товарів могли бути введені обмежувальні заходи.

Угоду NAFTA, що діяла з 1994 р, тепер буде перейменовано на USMCA. Воно вперше охопить сферу фінансових послуг, цифрової економіки.

Канада в останній момент погодилася обмежити заходи з підтримки молочної промисловості, що має надати можливість збільшити поставки на канадський ринок американської продукції.

У свою чергу США відмовилися від вимоги викреслити з угоди статтю, що дозволяла партнерам оскарження протекціоністських заходів США в сфері торгівлі.

Угода з Мексикою, укладена раніше, посилює правила безмитного постачання автомашин до США. Зокрема, тепер 40-45% вузлів і деталей експортованих до США автомобілів мають виготовлятися високооплачуваними робочими (з оплатою мінімум $16 на годину), що має знизити стимули для переведення виробництв з США.

Офіційно нову угоду USMCA має бути підписано 30 листопада 2018 року.

Масштаби торгівлі США, Мексики і Канади перевищують $1 трлн на рік. Перегляд NAFTA або відмова від нього - це одна з передвиборних обіцянок Д. Трампа. На його думку, угода в нинішньому її вигляді була невигідна США, він назвав її "однією з найгірших торгових угод".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА