20:59 01.10.2018

Росія не може змиритися з правом України на власну Церкву

3 хв читати
Росія не може змиритися з правом України на власну Церкву

Боротьба за Томос про автокефалію відповідає національним інтересам України і є питанням національної безпеки, тому президент зобов'язаний діяти, підкреслив прес-секретар президента України Святослав Цеголко.

"Бачу, що Росія не може змиритися з правом українців на власну Церкву. Вже і позови до суду з'явилися. У зв'язку з цим хочемо заявити: боротьба за Томос про автокефалію відповідає національним інтересам і є питанням національної безпеки. У такій ситуації це не право, а обов'язок президента діяти. А ось бездіяльність була б справжнім злочином, за який варто і треба було б судити", - написав С.Цеголко на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук, коментуючи позов до президента України щодо звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання автокефалії Православній Церкві в Україні.

Як повідомлялося, Окружний адміністративний суд м.Києва розгляне позов до президента України щодо звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання автокефалії Православній Церкві в Україні, що надійшов від громадської організації "Неурядова організація верховенство права".

Як повідомляє прес-служба суду на своєму сайті, суд відкрив провадження в даній адміністративній справі та призначив на 13 листопада підготовче засідання.

"Позивач просить суд встановити відсутність компетенції (повноважень) голови держави втручатися в діяльність церкви і релігійних організацій, зокрема, шляхом підписання та направлення звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православній Церкві в Україні, яке в подальшому було підтримано Верховною Радою України відповідною постановою", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, 17 квітня 2018 року президент України Петро Порошенко повідомив про свій намір звернутися до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія з закликом видати Томос про єдину помісну православну церкву в Україні, і закликав Верховну Раду в найкоротші терміни підтримати його ініціативу. 19 квітня народні депутати підтримали звернення президента до Вселенського Патріарха про надання Томосу про автокефалію.

Священний Синод Вселенського патріархату в Константинополі прийняв до розгляду звернення президента України про надання Томосу про автокефалію Православній Церкві в Україні, а також вирішив почати процедуру, необхідну для надання автокефалії Українській Православній Церкві.

П.Порошенко впевнений, що отримання Україною Томосу про автокефалію завершить твердження її незалежності і самостійності.

Згодом Константинопольський патріархат призначив своїми екзархами в Києві архієпископа Памфілійського Данила з США і єпископа Едмонтонського Іларіона з Канади.

Синод Української Православної Церкви (Московського патріархату) закликав Вселенського Патріарха Варфоломія припинити втручання в їх внутрішні справи, а також наполягає на тому, щоб екзархи Константинопольського патріархату в Україні покинули "канонічну територію" УПЦ (МП). Також було оголошено про те, що єпископат УПЦ (МП) призупиняє спільне служіння з ієрархами Константинопольського патріархату. Водночас, у прес-центрі Київської Патріархії УПЦ-КП вітали рішення про призначення екзархів і заявили, що очікують плідної співпраці з ними в підготовці до надання автокефалії Православній Церкві в Україні.

Еще по теме

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА