13:31 02.10.2018

"Батьківщина" не голосуватиме за продовження дії закону про особливий статус Донбасу - нардеп Євтушок

3 хв читати
"Батьківщина" не голосуватиме за продовження дії закону про особливий статус Донбасу - нардеп Євтушок

Парламентська фракція "Батьківщина" не має наміру голосувати за продовження дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, заявляє народний депутат цієї фракції Сергій Євтушок.

"Ми не підтримували це на минулих голосуваннях. Це здача національних інтересів. Особливий статус - це шлях до замороження конфлікту, це призведе до того, що у нас буде мир на умовах, які просуває Москва", - сказав С.Євтушок в ефірі телеканалу ZIK, повідомляє прес-служба партії "Батьківщина" у вівторок удень.

Крім того, нардеп зазначив, що є низка речей, які не посилюють, а тільки послабляють позиції України в питанні досягнення миру.

"Ми маємо брати до уваги не лише міжнародні санкції, а й українські. На жаль, список українських санкцій чомусь не розширюється. До того ж ми бачимо, як збільшується експорт з РФ, бачимо, що не розриваються, за вказівкою з Банкової, дипломатичні відносини з країною-агресором. Це послабляє наші позиції", - сказав він, додавши, що наразі "Батьківщина" разом з експертами готується до безпекового форуму, де обговорюватимуть відповідні питання.

Як повідомлялося, закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО було ухвалено у вересні 2014 року, він набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на три роки. Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу набуває чинності лише "після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону (про особливий порядок місцевого самоврядування - ІФ), зокрема в частині щодо виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців із території України".

6 жовтня 2017 року Верховна Рада продовжила на рік термін дії цього закону, який мав втратити силу 18 жовтня 2017 року.

Влітку та восени спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявляв, що Україна опиниться в невигідній ситуації, якщо не продовжить дію закону про особливий статус Донбасу.

4 серпня голова парламенту Андрій Парубій заявив, що рішення про те, чи подовжувати цей закон, ВР ухвалить ближче до закінчення терміну його дії в жовтні, і воно залежатиме від позиції міжнародних партнерів із цього питання.

14 вересня міністр закордонних справ України Павло Клімкін висловив переконання, що продовження закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей є важливим, щоб протидіяти провокаціям РФ щодо зняття санкцій. Через кілька днів міністр також зазначив, що пролонгація закону можлива в разі прогресу в питанні звільнення політв'язнів і заручників.

17 вересня в парламентській фракції "Опозиційний блок" заявили, що виступають за продовження дії закону.

1 жовтня перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що від пролонгації закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО залежать подальші санкції проти Російської Федерації.

"Ще раз повторюю готовність і свою, і міністра закордонних справ Павла Клімкіна зустрітися, якщо в цьому є необхідність, і з представниками фракцій, і з представниками позапарламентських сил, щоб ще і ще раз заявити: це закон санкцій, необхідних, щоб не дати Кремлю разом зі своїми лобістами в Європейському Союзі скасувати санкції", - сказала І.Геращенко на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, комітетів і груп парламенту в понеділок.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА