09:11 03.10.2018

Міністри оборони НАТО обговорять загрозу Росії для ДРСМД, адаптацію альянсу, співпрацю з Грузією в чорноморському регіоні

4 хв читати
Міністри оборони НАТО обговорять загрозу Росії для ДРСМД, адаптацію альянсу, співпрацю з Грузією в чорноморському регіоні

Серед найважливіших тем для обговорення на дводенній нараді міністрів оборони НАТО, що відкривається в середу в Брюсселі, генеральний секретар організації Єнс Столтенберг назвав передбачувані порушення Росією Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД).

"Ми, як і раніше, стурбовані недостатньою повагою Росії до її міжнародних зобов'язань, включаючи Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності", - заявив він напередодні на прес-конференції в Брюсселі, знайомлячи журналістів з порядком денним міністерської зустрічі НАТО.

"Цей договір під загрозою через дії Росії", - сказав генсек альянсу.

"Через роки заперечення, Росія недавно оголосила про існування нової ракетної системи, відомої як 9М729. Росія не надала необхідної інформації про ці ракети", - підкреслив Є.Столтенберг.

Він додав, що союзники з НАТО вважають створення даної ракетної системи ймовірним порушенням ДРСМД.

Є.Столтенберг пояснив, що США прийшли до висновку про порушення Росією ДРСМД, яка почала розгортання ракет нового типу, і поділилися відповідними розвідувальними даними зі своїми союзниками.

Генсек НАТО заявив, що в альянсі "вивчили дані розвідки (США - ІФ) і дуже стурбовані, тому що мова йде про дуже важливу угоду, якої потрібно дотримуватись".

Міністри обговорять роботу, спрямовану на зміцнення натовської "системи стримування і оборони за всіма її аспектами". Відбудеться засідання глав оборонних відомств у складі групи ядерного планування. До порядку включено також робоче засідання з обговорення продовження адаптації в тому, що стосується реагування на звичайні, гібридні і кіберзагрози.

Є.Столтенберг повідомив, що командувачі НАТО доповідатимуть міністрам про перебіг адаптації командної структури Альянсу, щоб вона могла "більш ефективно справлятися з виникаючими завданнями" і мала необхідні сили в потрібному місці в потрібний час.

У зв'язку з цим він нагадав про найбільші натовські навчання в Норвегії Trident Juncture, заплановані на кінець жовтня, які, за його словами, мають оборонний характер і їх проведення відкрите для спостерігачів.

"Усі члени Організації з безпеки і співпраці в Європі, в тому числі і Росія, отримали запрошення направити своїх спостерігачів на ці навчання", - сказав генсек альянсу.

Він пояснив, що під час навчань буде перевірена можливість НАТО здійснювати оперативне перекидання своїх військ.

"Це одне з наймасштабніших навчань за багато років. У них братимуть участь близько 45 тис. осіб з 31 держави, куди входять члени НАТО і партнери. Буде задіяно близько 150 літальних апаратів, 60 кораблів і 10 тис. одиниць транспортних засобів", - повідомив Є.Столтенберг.

Він також уточнив, що сценарій навчань "вигаданий, але при цьому реалістичний". "Він сприятиме формуванню колективного реагування НАТО на збройний напад проти одного з членів альянсу. Ці навчання дозволять нам відпрацювати підкріплення наших сил на території Європи і через Атлантику", - сказав глава Організації Північноатлантичного договору.

З числа центральних питань зустрічі Є.Столтенберг виділив вирішення проблеми розподілу навантаження держав-членів організації як щодо інвестування, так і з інших аспектів вкладу країн-союзниць у ресурси альянсу. І це "не тільки грошові кошти".

"Але ми розуміємо, що з'явився новий фактор, який змушує нас виділяти 2% ВВП на оборонні потреби. Крім того, нам необхідні надійні національні плани для того, щоб домогтися поставлених цілей", - додав генсек, зазначивши, що "вже зроблено значний прогрес у цьому напрямку".

На зустрічі міністрів оборони обговорюватиметься нестабільність у Північній Африці і на Близькому Сході. "Ми реалізуємо пакети допомоги для Йорданії і Тунісу, щоб допомогти цим країнам в тому, що стосується нарощування потенціалів оборони і безпеки. І наша підготовка із запуску нової навчальної місії в Іраку йде за наміченим планом", - оголосив Є.Столтенберг.

У порядку денному - нарада з партнерами з Євросоюзу, Фінляндії і Швеції. "Ми обговоримо співпрацю на таких напрямах, як протистояння гібридним і кіберзагрозам, а також удосконалення військової мобільністі", - сказав глава НАТО, згадавши участь високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки і оборони Федеріки Могеріні.

Відбудеться засідання комісії НАТО-Грузія на рівні міністрів оборони. "Грузія - один з наших найближчих партнерів. І це країна, яка прагне вступити в НАТО. Вона вже неодноразово брала участь в забезпеченні нашої спільної безпеки. У нас тісна співпраця з безпеки в чорноморському регіоні. Це пріоритетний напрямок для НАТО і для Грузії", - заявив генсек Північноатлантичного альянсу.

Відповідаючи на питання, він підкреслив, що тема членства Грузії в організації стосується тільки Тбілісі і 29 держав альянсу. Жодна третя країна, в тому числі Росія, не може втручатися в цей процес.

"Глави держав і урядів країн НАТО підтвердили на саміті в липні (в Брюсселі - ІФ) рішення, яке вперше було прийнято в 2008 році в Бухаресті, про те, що Грузія стане членом альянсу. Тільки Грузія і 29 країн НАТО можуть приймати рішення щодо того, коли це станеться. Жодна інша країна, включаючи Росію, не має права втручатися в цей процес", - сказав Є.Столтенберг.

"Грузія - незалежна суверенна держава. Ми підтримуємо і визнаємо територіальну цілісність Грузії. Ми не визнаємо так звані незалежні республіки Абхазію і Південну Осетію і будемо підтримувати Грузію на шляху євроатлантичної інтеграції", - запевнив генсек.

Також глава НАТО підкреслив, що альянс стурбований розширенням російської військової присутності в регіоні Чорного моря, "особливо в Криму".

"Питання безпеки чорноморського регіону надзвичайно важливі. Ми ці питання якраз і будемо розглядати на засіданні комісії НАТО-Грузія", - уточнив Є.Столтенберг.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА