11:15 03.10.2018

Клімкін: Потреба дискусії про введення подвійного громадянства в Україні давно назріла

2 хв читати
Клімкін: Потреба дискусії про введення подвійного громадянства в Україні давно назріла

 Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє про необхідність розпочати в Україні дискусію про введення інституту подвійного громадянства в країні й зазначає, що це питання виходить за рамки і ситуації з прийомом українських громадян до угорського громадянства в м. Береговому Закарпатської області, й українсько-угорських відносин.

"Події в Береговому викликали жваву дискусію про проблеми подвійного громадянства, потреба в якій давно назріла... Розмова про інститут громадянства нам необхідна", - написав П.Клімкін у своїй статті, оприлюдненій на сайті "Європейська правда" в середу.

Міністр зазначає, що не дає готових відповідей, хоча має своє бачення проблематики, проте "констатує наявність проблеми, яка лише загострюватиметься, і закликає все суспільство до серйозної дискусії".

"Хочу зазначити, що проблема з подвійним громадянством виходить за рамки українсько-угорських відносин. Крім іншого, це ще й наша внутрішня суспільна проблема... Всі ми прекрасно розуміємо, що і в самій Україні десятки або навіть сотні тисяч людей мають паспорти сусідніх країн. І це не лише етнічні угорці", - наголошує глава українського зовнішньополітичного відомства.

За його словами, "навряд чи ті, хто на Закарпатті не встояв перед спокусою отримати другий паспорт, так різко розлюбили Україну". "Угорський паспорт для них - це насамперед пропуск до Євросоюзу, можливість забезпеченого та комфортного життя для себе та своїх дітей. Емігрують не лише етнічні угорці, емігрують сотні та сотні тисяч українців. І доки існуватиме разючий розрив у якості життя між нами та ними, цей процес, на жаль, продовжуватиметься", - констатував він.

П.Клімкін також згадав представників "старої" української діаспори в Канаді та інших державах, які хотіли б поряд із наявним отримати й українське громадянство, а також мільйони нових трудових емігрантів, багато з яких вже взяли друге громадянство, але не хочуть рвати зв'язок із батьківщиною та відмовлятися від громадянства України.

Міністр наголошує, що ця тема "безпосередньо стосується національної безпеки і може бути використана (власне, вже використовується) Росією, яка є майстром провокування штучних загострень".

"Упевнений, що рішення можна знайти, причому таке, яке не зашкодить людям із подвійним громадянством, а, навпаки, звільнить їх від необхідності приховувати його. Звичайно, в умовах агресії Росії проти України проблема подвійного російсько-українського громадянства має розглядатися окремо, а я особисто вважаю його принципово неприйнятним. Власне кажучи, саме рішення про єдине громадянство в Україні було колись ухвалено передусім як запобіжник від можливого впливу Росії на щойно проголошену незалежну Україну. Сьогодні, коли Москва веде проти нас збройну агресію, така мотивація нівелюється: якщо Україна й захоче розглянути можливість обмеженого застосування подвійного громадянства, то це в принципі більше не має стосуватися Росії", - зазначив П. Клімкін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА