13:59 03.10.2018

Не довіряють судам в Україні вшестеро більше громадян, ніж довіряють, - соцопитування КМІС

2 хв читати

Судам в Україні довіряють лише 12,3% громадян, у третини погіршилося ставлення до судової гілки влади й менше ніж 1% вважають цілком успішною судову реформу, свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Згідно з даними опитування, результати якого було оприлюднено на прес-конференції в середу в Києві, швидше або повністю довіряють судам України 12,3% жителів і не довіряють - 78,5%.

Водночас на запитання про те, як змінилося їхнє ставлення до судів України протягом останніх 3-4 років, 31,3% респондентів зазначили, що ставлення погіршилося, і лише 2,7% сказали, що почали краще ставитися до судової гілки влади.

При цьому 73,3% респондентів щонайменше чули про те, що в Україні протягом останніх років реалізовується судова реформа. Серед змін у судовій реформі, які хотіли би побачити в результаті її успішного проведення, респонденти відзначили позбавлення суддів недоторканності та привілеїв (53,2%), передбачення майнової відповідальності суддів за незаконні рішення - 49,4%, а також поліпшення доступу до правосуддя - 43,9%.

Серед респондентів, які чули та знають про судову реформу, менше ніж 1% (0,9%) вважають її цілком успішною, 10,2% - вважають її загалом успішною, не заперечуючи негативних аспектів, і 44% дотримуються думки, що реформа була зовсім неуспішною.

На запитання про те, що є головною причиною неуспіху судової реформи, 45% респондентів обрали варіант "корупція в системі органів державної влади", 17,7% обрали варіант "спроба президента України підпорядкувати собі всі гілки державної влади".

Щодо покладання персональної відповідальності українців за неуспіх реалізації судової реформи 51,8% опитаних обрали варіант "президент України Петро Порошенко", 9,2% - "народні депутати", ще 7,6% покладають відповідальність на прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана і 7,5% - на голову комісії при президентові України з проведення судових реформ Олексія Філатова.

Щодо ролі міжнародних організацій у проведенні судової реформи, то 46,4% респондентів вважають, що міжнародні організації мають брати участь у судовій реформі, тоді як 33,4% вважають навпаки.

Серед тих, хто як мінімум чув про судову реформу, 62,6% вважають, що гроші, виділені міжнародними організаціями на проведення судової реформи, було використано не за призначенням.

Опитування КМІС проводилося з 12 по 24 вересня 2018 року. Методом особистого інтерв'ю було опитано 2011 респондентів з усіх регіонів України, крім Криму та окупованих територій Донбасу. Статистична похибка вибірки не перевищує 3,3%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА