16:05 03.10.2018

ВР скасувала ветований президентом закон про заміну довічного ув'язнення умовним звільненням

2 хв читати
ВР скасувала ветований президентом закон про заміну довічного ув'язнення умовним звільненням

 Верховна Рада відхилила закон (законопроект №2292) про заміну довічного позбавлення волі більш м'яким покаранням, на який президент України Петро Порошенко раніше наклав вето.

Парламент ухвалив цей закон 26 листопада 2015 року. Документ упроваджує новий правовий інститут умовного звільнення від відбування покарання. Передбачалося, що механізм умовного звільнення застосовуватиметься до засудженого, який відбуває покарання у вигляді довічного позбавлення волі, якщо суд визнає, що ув'язнений не потребує подальшого відбування покарання і фактично відбув щонайменше 20 років позбавлення волі. Крім того, ув'язнений не повинен чинити злісні порушення встановленого порядку відбування покарання протягом останніх трьох років.

Відповідно до цієї ініціативи, стосовно засуджених до довічного ув'язнення, яких умовно звільняє суд від відбування покарання, встановлюється адміністративний нагляд на 10 років. Після завершення цього терміну засудженого, котрий виконав покладені на нього зобов'язання і не скоїв нового злочину, суд звільняє від призначеного йому покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

У пропозиціях президента зазначається, що покарання у вигляді довічного ув'язнення встановлюється у виняткових випадках за скоєння особливо тяжких злочинів.

На думку глави держави, в законі порушено низку принципів. Так, у поясненнях зазначено, що, згідно з Конституцією, президент України наділений повноваженнями здійснювати помилування. Згідно з Кримінальним кодексом України, довічне позбавлення волі може бути замінено актом про помилування на покарання у вигляді позбавлення волі на термін щонайменше 25 років.

У пропозиціях президента наголошується, що впровадження умовного звільнення від відбування довічного покарання після того, як засуджений провів у місцях несвободи щонайменше 20 років, нівелює значення правового інституту помилування таких осіб.

На пленарному засіданні парламенту в середу народні депутати відмовилися підтримати пропозиції президента, а також не змогли подолати вето.

"Отже, закон №2292 відхилено", - резюмував голова Верховної Ради Андрій Парубій, додавши, що тепер відкрито шлях для реєстрації нового законопроекту, який регулює аналогічне питання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА