11:17 04.10.2018

ВР продовжила дію закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО

3 хв читати
ВР продовжила дію закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО

Верховна Рада підтримала президентську законодавчу ініціативу, якою особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) буде введено з дня набуття чинності відповідного закону на термін до 31 грудня 2019 року.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідний законопроект №9153 щодо внесення змін до ст.1 закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" за основу та в цілому підтримали 245 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту в четвер.

При цьому жодного голосу на підтримку ініціативи не дали фракції "Самопоміч", "Батьківщина" та Радикальна партія, більшість депутатів яких голосували "проти".

Перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко, представляючи проект закону з трибуни парламенту, зазначила, що закон є технічним.

"Ми не голосуємо наразі за тіло закону, який ми ухвалювали у вересні 2014-го та в березні 2015 року. Більше того, цей закон не може набути чинності доти, доки російська армія, російські найманці, російські війська не заберуться геть із Донбасу, доки туди не зайде міжнародна адміністрація під егідою міжнародної місії блакитних касок", - пояснила вона.

І.Геращенко наголосила, що ухвалення цього закону необхідне для того, щоб посилити переговорні позиції українських дипломатів.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради цей законопроект і визначив його як невідкладний 3 жовтня.

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО було ухвалено у вересні 2014 року, він набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на 3 роки. Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу набуває чинності лише "після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону, зокрема в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України".

6 жовтня 2017 року Верховна Рада продовжила на рік термін дії цього закону, який мав утратити чинність 18 жовтня 2017 року.

Влітку та восени 2018 року спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявляв, що Україна опиниться в невигідній ситуації, якщо не продовжить дію закону про особливий статус Донбасу.

Також закликали Київ продовжити дію цього закону в диппредставництві Європейського Союзу в Україні та посольстві США.

14 вересня міністр закордонних справ України Павло Клімкін висловив переконання, що продовження закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей важливе, щоб протидіяти провокаціям РФ щодо зняття санкцій. Через кілька днів міністр також зазначив, що пролонгація закону можлива в разі прогресу в питанні звільнення політв'язнів і заручників.

1 жовтня перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що від пролонгації закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО залежать подальші санкції проти Російської Федерації.

"Ще раз повторюю готовність і свою, і міністра закордонних справ Павла Клімкіна зустрітися, якщо в цьому є необхідність, і з представниками фракцій, і з представниками позапарламентських сил, щоб ще і ще раз заявити: це закон санкцій, необхідних, щоб не дати Кремлю разом зі своїми лобістами в Європейському Союзі, скасувати санкції", - сказала І.Геращенко на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, комітетів і груп парламенту в понеділок.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенатор США Грем: Путін - не легітимний президент, закликаю адміністрацію Байдена підтримати включення РФ до списку країн-спонсорів тероризму

Виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні критично важливе - Зеленський на зустрічі з Гремом

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Зеленський зустрівся із сенатором США Гремом у Києві - посольство США

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Глава Євроради закликав зміцнити оборонний потенціал Європи, перейти в режим "воєнної економіки"

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА