14:53 04.10.2018

ВР підтримала законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної

4 хв читати
ВР підтримала законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної

Верховна Рада підтримала в першому читанні комітетський законопроект (№5670-д) про забезпечення функціонування української мови як державної.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за прийняття основу проекту закону проголосував 261 народний депутат на пленарному засіданні парламенту в четвер. Причому голосувався проект, за словами спікера Андрія Парубія, "з тими правками, які голова комітету озвучив під стенограму (засідання ВР у четвер - ІФ)".

Під час обговорення законодавчої ініціативи представник фракції "Блок Петра Порошенка" Ігор Гринів заявив, що фракція згодна підтримати цей законопроект, але наголосив, що до другого читання вона наполягатиме на усуненні недолугих положень. До цього нардепи від "БПП" наполягали на ухваленні іншого мовного законопроекту - №5556 "Про мови в Україні".

У висновках головного комітету (з питань культури і духовності) зазначено, що цей законопроект - доопрацьований членами комітету і містить альтернативні положення трьох інших ініціатив, зареєстрованих раніше, - №5556, №5669, №5670.

Законопроект передбачає створення інституту уповноваженого із захисту державної мови. Функціями уповноваженого буде захист української мови як елементу конституційного ладу і захист права громадян на отримання державною мовою інформації та послуг в усіх сферах громадського життя на всій території країни.

Як зазначив, представляючи ініціативу, співавтор законопроекту, голова комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький, уже на етапі першого читання відмовилися від передбаченого законопроектом створення "служби мовних інспекторів", які мали контролювати дотримання стандартів державної мови.

Згідно з ініціативою пропонується запровадити адміністративну відповідальність за порушення законодавства у сфері застосування державної мови.

Крім того, передбачено також кримінальну відповідальність "за публічне приниження та зневажання державної мови". Вона буде аналогічною тій, яку передбачено за публічну наругу над Державним Прапором, гербом, гімном, - штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт до шести місяців, або позбавлення волі терміном до трьох років.

Автори законопроекту пропонують встановити в Кодексі про адміністративні правопорушення штрафи від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 мінімум - 17 грн) для посадових осіб за порушення вимоги в обов'язковому порядку використовувати державну мову в органах державної влади, місцевого самоврядування та Криму, на державних і комунальних підприємствах, у Збройних силах, органах правопорядку.

За порушення цього закону в частині використання української мови на телебаченні та радіо передбачено штрафи від 500 до 600 неоподатковуваних мінімумів.

Водночас за порушення цього закону в частині застосування державної мови під час надання інформації про товари і послуги суб'єктами господарювання всіх форм власності пропонується карати посадових осіб штрафами від 300 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

ВР також пропонується встановити обов'язкове використання української мови в різних сферах - в органах державної та місцевої влади, в освіті, науці, культурі, телебаченні, армії.

Співавтор ініціативи М.Княжицький зазначив, що законопроект передбачає внесення змін до закону "Про освіту" - обов'язковим буде складання зовнішнього незалежного оцінювання українською мовою. При цьому він додав, що запровадження цієї норми відкладено до 2025 року, згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії.

Згідно з проектом закону, спроби запровадити в Україні офіційне багатомовність усупереч Конституції розцінюються як дії, що провокують мовний розкол країни, міжетнічне протистояння та спрямовані на насильницьку зміну або повалення конституційного ладу.

Для набуття українського громадянства претенденту необхідно буде скласти іспит на знання державної мови в Центрі української мови.

Народні депутати також мають намір визначити перелік осіб, які мають вільно володіти українською мовою. Окрім чиновників, суддів, дипломатів, у ньому є адвокати, медпрацівники державних і комунальних закладів охорони здоров'я, а також службовці державних і комунальних підприємств і установ.

Згідно з документом, телерадіоорганізації незалежно від форми власності повинні будуть здійснювати мовлення українською мовою. Водночас встановлюються квоти для програм іноземними мовами.

Сумарна тривалість іншомовних програм не може перевищувати 20% добового мовлення для телерадіоорганізацій, які мовлять менш ніж на половину областей України і при цьому не здійснюють ретрансляції або систематичної трансляції програм інших телерадіоорганізацій.

Для інших телеканалів і радіостанцій допускається 10% добового мовлення для програм не українською мовою.

Для видавців міститься вимога видавати державною мовою не менше ніж 50% від усіх виданих книжок протягом календарного року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенатор США Грем: Путін - не легітимний президент, закликаю адміністрацію Байдена підтримати включення РФ до списку країн-спонсорів тероризму

Виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні критично важливе - Зеленський на зустрічі з Гремом

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Зеленський зустрівся із сенатором США Гремом у Києві - посольство США

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Глава Євроради закликав зміцнити оборонний потенціал Європи, перейти в режим "воєнної економіки"

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА