16:07 04.10.2018

Будапешт висилає першого секретаря українського посольства в Угорщині, Київ не вважає це пропорційною відповіддю

2 хв читати
Будапешт висилає першого секретаря українського посольства в Угорщині, Київ не вважає це пропорційною відповіддю

Міністерство закордонних справ України не вважає пропорційною відповіддю рішення влади Угорщини щодо висилки українського дипломата, повідомила речник МЗС Мар'яна Беца.

"Справді можу підтвердити, що сьогодні нашого посла в Угорщині було запрошено до МЗС Угорщини, і їй було повідомлено про те, що буде вислано першого секретаря, який є дипломатом і виконує консульські функції. Протягом 72 годин він має залишити територію Угорщини, як пропорційна відповідь. Водночас ми вважаємо, що це не є пропорційною відповіддю", - сказала речник українського МЗС у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

За її словами, співробітник українського посольства є дипломатом, а не лише консулом, як це було з оголошеним раніше Україною персоною нон-грата співробітником угорського консульства в Береговому (Закарпатська обл.).

"Він є дипломатом посольства, і не є окремо консулом, як це було в Береговому. Це різні категорії. Це не консульська посадова особа - це дипломат, який працює в посольстві", - пояснила вона.

М.Беца наголосила, що український дипломат не порушив жодних норм міжнародного права, зокрема й Віденської конвенції про консульські зносини.

Раніше в українських ЗМІ з'явилася інформація про видачу паспортів Угорщини громадянам України на території консульства Угорщини в м. Береговому Закарпатської області, а також відповідне відео зі складанням присяги. Після складання присяги, в якій громадяни називають Угорщину своєю батьківщиною та зобов'язуються служити їй, співробітники дипустанови закликають їх приховувати від державних структур України факт набуття угорського громадянства.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін обговорив це питання з главою угорського зовнішньополітичного відомства П.Сіярто на полях Генасамблеї ООН у США. За словами П.Клімкіна, вони детально обговорили те, що відбувається в угорському консульстві в м. Береговому Закарпатської області, але П.Сіярто не погодився з позицією Києва щодо порушень із боку консула.

3 жовтня П.Клімкін заявив, що Україна в четвер, 4 жовтня, направить ноту угорській стороні про необхідність залишити територію України консулу Угорщини в Береговому.

4 жовтня послу Угорщини в Україні Ерно Кешкеню було вручено ноту про те, що консула Угорщини в Береговому Закарпатської області оголошено персоною нон-грата, і він має залишити територію України протягом 72 годин.

Після цього на прес-конференції в четвер у Будапешті П.Сійярто повідомив, що МЗС Угорщини дало українському консулу 72 години для того, щоб залишити угорську територію у відповідь на дії Києва. "Українського посла в Будапешті було поінформовано, що один із консулів, які працюють тут, має залишити Угорщину протягом 72 годин, це пропорційна відповідь", - сказав глава МЗС Угорщини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА